Alle buitenlandse werknemers een oprotpremie?

Wat moet je als land aan met je buitenlandse medewerkers, als de economie onder druk staat, de werkloosheid tot buiten proportionele hoogten stijgt en duizenden landgenoten zonder baan zitten?

Schop je buitenlandse medewerkers terug naar eigen land of verdienen ze een gelijke behandeling?

Oprotpremie
Japan heeft hiervoor de oplossing gevonden. Bied de buitenlandse werknemers – die nu mede een druk leggen op de arbeidsmarkt – gewoon een oprotpremie en klaar is kees. Tot nu toe zijn 100 expats en hun families ingegaan op het aanbod, wat inhoudt dat ze 3000 dollar ontvangen voor de terugreis, plus 2000 dollar extra als oprotpremie. Wat ze overhouden (ook van reisgeld), mogen ze dus in eigen zak steken…

Een goede regeling toch? Of niet?

Keerzijde
De keerzijde is dat de mensen die ingaan op het aanbod niet terug kunnen keren op een werkvisum. Alleen op een toeristenvisum (van 3 maanden) komen ze Japan nog binnen, tenzij ze in tussentijd een andere positie hebben gekregen – als dokter of bankier – én een bedrijf hebben dat borg voor hen wil staan.

Inhumaan
Met andere woorden: ze zijn vrijwel kansloos, omdat ze doorgaans ook de smerige baantjes uitvoeren aan de ‘onderkant van de samenleving’ (de zogenaamde Blue Collar Jobs). Critici noemen de maatregel daarom ook kortzichtig, inhumaan en een bedreiging voor de vooruitgang die Japan heeft gemaakt op het gebied van het openstellen van haar economie voor buitenlandse werknemers. “Het is een schande en bovendien erg harteloos”, meent de directeur van het Japanse instituut voor immigratiebeleid.

Volgens hem schiet Japan zichzelf in de voet met deze regeling. “We zitten nu dan wel in een recessie, maar het moge duidelijk wezen dat we geen toekomst hebben zonder deze buitenlandse werknemers.”

Gastarbeiders
De oprotpremie, om buitenlanders ‘het land uit te krijgen’, is alleen bedoeld voor Latijns Amerikaanse gastarbeiders, wiens partners en grootouders naar Brazilië en omliggende landen emigreerden om op de koffieplantages te werken.

Namkomelingen van deze groep ‘keerden terug’ in Japan in de jaren ’90, toen Japan worstelde met een gigantische arbeidsmarktkrapte. De overheid reikte (zoals dat in Nederland dus ook gebeurde in de jaren ’60) duizenden werkvisa uit aan gastarbeiders. Gemiddeld wonen er nu 366.000 Brazilianen en Peruanen in Japan.

Vooruitzicht
Het werkloosheidspercentage ligt momenteel op 4,4 procent, de Japanse export is vanaf maart vorig jaar ingezakt met 45.6 procent, terwijl de industriële productie zich op het laagste niveau bevindt in 25 jaar.

volgens Jiro Kawasaki van de regerende Liberale Democratische partij is er weinig vooruitzicht op verbetering: “De werkgelegenheid zal voorlopig niet aantrekken, dus daarom stimuleren we Nikkei Brazilianen om naar huis te gaan”, zegt hij. Nikkei visa zijn bedoeld voor nakomelingen van Japanse emigranten of mensen die op andere manieren familiebanden hebben in Japan.

Spanje
Ook dichter bij huis – in Spanje -, waar het werkloosheidspercentage momenteel op 15,5 procent ligt, voert de regering een gelijksoortig programma uit. Het verschil daar is dat immigranten na drie jaar (weer) aanspraak kunnen maken op hun nationaliteit of werkvisa.  Japan staat onder druk om ook een soortgelijke regeling te treffen, maar tot nu toe lijkt het er niet op dat de regering aanpassingen zal maken in de regeling.

Wat vind jij hiervan? Zou de Nederlandse regering een dergelijk programma moeten overwegen?

Bron: New York Times

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Alle buitenlandse werknemers een oprotpremie?

 1. intikam cinar

  Ik hoop dat de nederlandse overheid mij enkel 50.000 euro geeft zodat ik mijn nederlandse paspoort inlever en terug ga naar mijn land. Dus een oproep aan balkenende en de hare majesteit, wil je dat ik wegga geef me mijn 50.000 euro en ik ben weg, mag gestort worden op rekkening……….

  hahahhahahaha

    /   Reply  / 
 2. Rosalieke

  in de jaren 70, tijdens de oliecrisis, waren gastarbeiders in ons land ook niet meer nodig. Ook toen bestond er een zogenaamde ‘oprotpremie!’

    /   Reply  / 
 3. jemoeder

  Intikam je kan oprotten zonder je &*(^%$ geld….. het geld wat uit nederland komt moet in nederland blijven… ga daar maar bonen plukken of katoen plukken…. en trouwens…. mag gestord worden op (MIJN) Rek(k)ening…. zonder de dubbele K &*^%$turk….. oprotten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>