Meer mannen trouwen succesvolle vrouwen

Het kan ook bijna niet anders… Omdat vrouwen in verhouding sinds de jaren ’70 steeds meer gaan verdienen, heb je als single man grote kans dat als je je liefde vindt, zij meer verdient dan jij. Is dat erg? Voor sommige mannen wel, maar wil je een partner? Dan heb je vaak geen keus. De meeste mannen vinden dit niet erg. Door een welvarende vrouw te trouwen, gaan ze er – behalve in emotioneel en fysiek welzijn – ook nog ‘es economisch op vooruit. Niet verkeerd, toch?

Vrouwen werken nu eenmaal meer, verdienen dus ook meer en zijn in sommige gevallen zelfs succesvoller. “Steeds meer mannen zullen in het huwelijksbootje stappen met een vrouw die hoger onderwijs genoten heeft en meer inkomen heeft dan zij hebben”, aldus een woordvoerder van Pew Research Center. Uit onderzoek van Pew Research blijkt ook dat mannen tegenwoordig liever een economisch, onafhankelijke vrouw aan de haak slaan dan een afhankelijke huisvrouw. Dit ligt niet alleen aan de crisis. Voor het onderzoek maakte Pew gebruik van data van de jaren ’70 tot 2007.

“We weten nu al een poosje daat mannen het huwelijk harder nodig hebben dan vrouwen. Dat wil zeggen: bekeken vanuit het emotioneel en fysiek welzijn”, aldus Stepahnie Coontz die als professor werkt aan het Evergreen State College in Olympia (US). “Ook op economisch gebied varen mannen nu wel bij het huwelijk.” Dat was voorheen wel anders. Sinds de jaren ’70 verdienent een gemiddeld huishouden, bestaande uit carrièrevrouw en -man, 60% meer. In vergelijking: ongetrouwde mannen zijn er slechts 16% op vooruit gegaan in inkomsten.

In de jaren ’70 was 28 procent van de vrouwen getrouwd met mannen die beter onderwijs hadden genoten en 20% was getrouwd met een man die minder onderwijs had gehad. In 2007 zat 19% van de vrouwen in het huwelijksbootje met een beter onderwezen man en hadden vrouwen gemiddeld in 28% van de gevallen meer onderwijs dan hem gehad. Opvallende cijfers die duidelijk aantonen dat vrouwen nu minder makkelijk een vent aan de haak slaan van hetzelfde ‘niveau’.

Toch kunnen succesvolle vrouwen intimiderend zijn voor het andere geslacht. Ondanks dat ze meer in de smaak vallen, hebben veel vrouwen er wel moeite mee om de juiste man aan de haak te slaan. Niet alleen omdat ze te kieskeurig zijn en liefst alleen in zee gaan met een carrièreman, maar eerder doordat ze mannen afschrikken: “Voor mannen ben je gelijk een veeleisende vrouw als je voor jezelf kunt zorgen”, aldus Elaine Richardson, gescheiden zakenvrouw die geciteerd wordt in de New York Times.

Mode styliste Ms. Zielinski vertelt dat haar beste vriend (een man) haar ooit zei: ‘Je hebt zelfvertrouwen, je hebt je eigen zaak, je reist rond de wereld en kan prima voor jezelf zorgen. Welke man wil jou nou?’ “Hij moest daarom lachen, maar ik vond het erg deprimerend”, aldus Zielinski.

Is dat dan de keerzijde van haar succes? Dat mannen niet meer durven en vrouwen niet meer hun ‘gelijkwaardige’ soulmate kunnen vinden? Een beetje balans zou niet verkeerd zijn…

Bron: New York Times

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>