Zo kijken Belgische studenten en starters naar de arbeidsmarkt!

Benieuwd hoe het met de arbeidsmarkt en –perspectieven van onze Zuiderburen is gesteld? Naar jaarlijkse gewoonte peilde Go Magazine, een tijdschrift voor pas afgestudeerden uit de Roularta stal, bij een omvangrijke steekproef van ruim 3.000 Belgische jongeren naar hun verwachtingen en wensen rond werk.De helft van de studenten verwacht in zijn eerste job meer dan 1.500 euro netto te verdienen. Vooral mannen zijn opvallend optimistisch over hun eerste loon: liefst 1 op 3 denkt meer dan 1.750 euro netto op zijn bankrekening te vinden. Vrouwelijke studenten zijn een pak gematigder in hun verwachtingen: ongeveer de helft schat het eerste loon tussen 1.250 en 1.500 euro netto. Nog opvallend, 1 op 5 studenten is niet bereid om zijn looneisen bij te sturen.

Bij de extralegale scoren de maaltijdcheques en de hospitalisatieverzekering erg goed. Deze laatste is vooral bij de Nederlandstalige studenten populair: liefst 47,2% zet de hospitalisatieverzekering in zijn top 3. Bij de Franstalige studenten is dat ‘slechts’ 25,5%. De bedrijfswagen valt net buiten deze top 5: ruim 1 op 5 studenten acht de kans reëel dat hij een bedrijfswagen krijgt.

Facebook op het werk is geen must voor generatie Y. 28,5% van de jongeren vindt dat werkgevers Facebook en andere socialenetwerksites zouden moeten toelaten op het werk. 45,7% is daar niet van overtuigd. Tegen alle verwachtingen in is Facebook voor jongeren dus geen must op de werkvloer. De aantrekkelijkste sectoren zijn het onderwijs, de media of de overheid. Ook de gezondheidszorg scoort goed: bijna 1 op 5 ziet zichzelf in deze sector aan de slag gaan.

Andere opvallende resultaten

1 op 2 studenten is bereid om voor zijn droombaan in een andere provincie te gaan wonen. 2 op 3 zouden zelfs voor minstens 1 jaar de landsgrens willen oversteken.

1 op 5 laatstejaarsstudenten zou zichzelf tijdens een sollicitatiegesprek rooskleuriger voorstellen dan hij in werkelijkheid is. Ze zouden durven liegen over hun motivatie, sociale vaardigheden en hobby’s.

53,0% van de laatstejaarsstudenten vindt dat een sollicitatieprocedure binnen de maand moet worden afgerond. Geen reactie krijgen op hun sollicitaties vinden ze het ergerlijkst.

Aangename werksfeer onder collega’s en aantrekkelijk salarispakket zijn voor studenten en starters de belangrijkste jobwensen.

Bron: 6minutes.be

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>