“Het is interessant om te zien hoeveel mensen blijkbaar ‘niet essentieel’ zijn”, zo meldt John C. Dvorak gisteren op zijn blog. Met 598.000 ontslagen in de VS en 129.000 in Canada, heeft hij ook ergens een punt. Terwijl ook in Nederland de ontslagmeter oploopt tot in de duizenden, minister Donner onlangs het woord massa-ontslagen in de mond nam, merken we ook hier overduidelijk dat heel veel mensen misbaar zijn voor hun (ex-)werkgevers.
En niet om de pessimist uit te hangen, maar het worden er alleen maar meer. Althans dat is als we de voorspellingen moeten geloven van econonoom en analyst Robert J. Blom. Hij zegt namelijk dat er de komende tijd meer dan 500.000 mensen ontslagen zullen worden. Als dat geen massa-werkloosheid oplevert, weet ik het niet meer.
Niet onmisbaar
Om terug te komen op Dvorak’s citaat. Als je erover nadenkt heel logisch. Natuurlijk geldt voor iedereen, hoe deprimerend die gedachte is: je bent niet onmisbaar. Misschien in je persoonlijke leven, maar zeker niet voor het bedrijfsleven. Mocht je je desondanks, tegen beter weten in, vastklampen aan wat jij voor een bedrijf betekent – en dat kan wellicht meer zijn dan je baas ooit vermoedt – probeer dit dan los te laten.
Focus op je werk
Beter is het om je te focussen op je werk en je hiermee toch als onmisbaar gekwalificeerd te worden; dan dat je opeens extra hard gaat werken om angstvallig je plek te behouden. Door zowel je netwerk als je kwalificaties kun je als ‘onmisbaar’ bestempeld worden, niet te verwarren met het daadwerkelijk onmisbaar zijn.
Lees ook:
- In vier stappen recessieproof (Het Financieele Dagblad)
- Ontslagen wegens vieze toiletgewoontes
- Stop met het stelen van onze banen
- Betekent massa-ontslag ook massawerkloosheid?
Pingback: 4 Rattentips om je baan te behouden in tijden van crisis | Carriere