4 Rattentips om je baan te behouden in tijden van crisis

De Nederlandse economie krimpt in 2009 met maar liefst 3,5 procent. Dit blijkt uit de voorlopige ramingcijfers die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag heeft gepresenteerd. Deze ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland. Zeker 425.000 mensen zullen hun baan verliezen, maar liefst 675.000 mensen zullen volgend jaar werkloos zijn.

Staat jouw baan ook op de tocht? En wat kun je doen om je baan te behouden? Auteur Joep Schrijvers van ‘Hoe word ik een rat?’ gaf gisteren speciaal voor Netwerk een viertal rattentips om in tijden van crisis je baan te houden. “Wie geen vuile handen durft te maken, zal het niet redden”, aldus Schrijvers die kritisch, maar wel met een knipoog, naar het bedrijfsleven kijkt. Mochten de tips voor jou te laat komen – en wil je eigenlijk vooral weten waar je recht op hebt bij ontslag? Dan komen de tips van onstlagspecialist Edwin van Jaarsveld goed van pas.

Rattentips van Joep Schrijvers
Tip één: “Ga als vriend, wees spion.” Met andere woorden, leg je oor te luisteren – bij de koffieautomaat, in het rokershokje. “Om te overleven moet je weten wat er aan de hand is binnen je bedrijf. Je moet weten waar de eerste klappen vallen.” Op zich heel logisch natuurlijk, want dan kun je daarop anticiperen.

Tip twee:Zorg dat je onmisbaar bent. De beste survivors zijn betrokken in projecten die drie jaar duren, hebben belangrijke klantenrelaties of subsidies voor projecten binnen gesleept.” Ben je niet zo onmisbaar. “Wek dan in ieder geval de schone schijn.” Lees ook: Ben jij onmisbaar?

Tip drie: Speel in op de zwakheden van de baas. Hij maakt de lijst met ontslagen. Om te voorkomen dat je daarop komt moet je weten waar je baas voor zal vallen: is het dat ene kopje koffie? Zijn het krokodillentranen? Of is hij gevoelig voor slijmerij? Wat het ook is, maak er gebruik van.

Tip vier: Zorg dat je collega de pispaal wordt. Dus manouvreer je zo dat in een project alle schuld, blaam op het hoofd van een collega neerkomt, wanneer het mis gaat. Met andere woorden: “Het is crisis. Wie geen vuile handen maakt, zal het niet redden.”

Ontslagtips
In Netwerk komt ontslagspecialist Edwin van Jaarsveld met goede tips, wanneer je toch onverhoopt de deur wordt gewezen. Zijn advies: “Probeer rustig het verhaal van de werkgever aan te horen. Probeer het zoveel mogelijk in je hoofd op te slaan. Sommige werkgevers bieden bij zo’n ontslagaanzegging dan misschien gelijk een beëindigingsregeling aan. Ga daar niet direct mee akkoord. Niet mondeling, maar vooral ook niet schriftelijk. Neem het gewoon mee naar huis en vraag advies voor je akkoord gaat. Als je weggestuurd wordt van je werk, ga dan niet zielig thuiszitten. Stuur dan liefst zo snel mogelijk een aangetekende brief naar je (ex-)werkgever, waarin je stelt dat je beschikbaar blijft voor het uitvoeren van werkzaamheden. Hiermee voorkom je dat je salarisaanspraken verliest.”

Verder ook in Netwerk:
- Wat moet het kabinet doen om deze crisis te keren? Welke van onze heilige huisjes moeten er wellicht aan geloven om de crisis op te lossen? De AOW? Of toch de hypotheekrente-aftrek? Hogere inkomstenbelastingen misschien? Of toch een versobering van de AWBZ? Oud-Minister Willem Vermeend en econonoom Alex Klein adviseren het kabinet.

- Crisis in de Keistad: wat betekenen de cijfers van het CPB? In het derde deel van de serie Crisis in de Keistad probeert Netwerk erachter te komen wat de nieuwste cijfers van het CPB betekenen voor Amersfoort. Presentatie: Aart Zeeman.

Bron: Netwerk

Wil je het boek ‘Hoe word ik een rat?’ van Joep Schrijvers bestellen? Klik hier

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>