Finse werkgevers mogen mailtjes van werknemers lezen

Finland, het land waar privacy op de werkvloer voorheen nog het beste beschermd was in heel Europa, heeft een wet aangenomen, waarmee het voor werkgevers voortaan mogelijk wordt om de e-mail van hun personeel te controleren. De wetgeving, die ook wel bekend staat als de Nokia-wet, werd ingevoerd wegens uitlekking van bedrijfsgegevens. Nokia wilde daarom dat het mogelijk zou worden voor werkgevers om de mails van werknemers te lezen.

Big Brother ook in Nederland
Nu zou je denken: Finland, ver van mijn bed-show – en dat klinkt eng – maar in feite zijn wij in Nederland net zo ver of zelfs nog verder. Wist je dat jouw baas ook je e-mail mag controleren? Wellicht was je je er wel bewust van, maar sta je daar niet zo vaak bij stil?

Wil je hier meer over weten? Beluister dan eens dit interessante interview op BNR, waarin Hester de Vries, advocate op gebied van privacybescherming van topadvocatenkantoor Kennedy Van der Laan aan het woord is. Vanuit haar expertise geeft ze toelichting op wat er wel en niet mag op dit gebied. 

Vreemdgangers
Wat is bedrijfsbelang? En hoe zit het bij vreemdgangers op de werkvloer die elkaar stiekem amoreuze mailtjes sturen? Dat laatste raadt De Vries sowieso al af. “Een keer een privé mailtje is prima”, maar zo is het volgens haar beter te voorkomen dan te genezen. Evenals dat het niet slim is om bedrijfsgevoelige informatie naar buiten te sturen. En hoe zit het met telefoontjes afluisteren? Ook dat is alleen mogelijk in het bedrijfsbelang. Echter, meent Hester de Vries: “Werkgevers kunnen op zijn minst zien naar wie je gebeld hebt, maar voor het afluisteren, zijn meer technische middelen nodig.”

Kan dat zomaar?
Gelukkig kan een werkgever niet zomaar je mail inkijken. Ten eerste moet jij als werknemer vantevoren geïnformeerd worden, waarna er een gedragscode moet worden opgesteld, die voorgelegd wordt aan de Ondernemingsraad. Ten tweede werken we in Nederland volgens de Privacy Piramide. “Dat wil zeggen dat werkgevers zo lang mogelijk proberen weg te blijven van het controleren van de berichten zelf”, aldus De Vries.

Privacy Piramide
By de Privacy Piramide wordt in de eerste instantie gekeken wordt naar het volume, ofwel het aantal mailtjes. Vervolgens wordt het soort attachements dat je meestuurt gecontroleerd. Daarna wordt de onderwerpsregel onder de loep genomen en ten slotte wordt er op ‘gevaarlijke’ inhoud gescand. Dat kan bijvoorbeeld zijn op een woord als ‘bommelding’. Heeft de werkgever hieraan nog niet voldoende? Dan kan hij ertoe besluiten om jouw mail helemaal te lezen.

Beluister hier dit interview op BNR.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Finse werkgevers mogen mailtjes van werknemers lezen

 1. Midlifer

  Ondanks privacybezwaren vind ik het een goede zaak dat werkgevers tenminste de mogelijkheid hebben om privémail van hun werknemers te lezen. Eigenlijk kun je het niet maken om zoiets te doen in de tijd van de baas (en daarvoor dus door hem ook nog betaald te worden), zoals ook Hester de Vries ergens in het interview zegt. Oké, af en toe een mailtje moet dan wel kunnen, maar waar ligt dan de grens? Wat mij betreft, kunnen de privacyregels hier best wat minder strak worden toegepast. Want waarom heeft de werknemer zoveel recht op privacy en de werkgever dan zo weinig op “waar voor zijn geld”, vastgelegd in een arbeidscontract? En wat te denken van lui, die zich tijdens werkuren opperbest vermaken met het bezoeken van websites of het spelen van games op kosten van de baas? Want ze hebben die dag dan wéér 1 of 2 uur minder gewerkt….Raar toch?
  Midlifer

    /   Reply  / 
  1. Johan de Vries

   Beste midlifer, Ik kan mij heel goed in jouw reactie vinden.. Alhoewel het niet overtrokken moet worden. Genoeg werknemers (zie ik ook in mijn bedrijf) mogen dan privé dingen doen in de baas zijn tijd. Daar tegenover staat dat ze ook veel overwerken en privétijd spenderen aan de baas zijn zaak. Zo lang een werknemer zijn uren maakt, moet dat vertrouwen er gewoon zijn! Natuurlijk zijn er altijd mensen die misbruik maken van dat vertrouwen, helaas maken zij het dat je als baas wantrouwiger bent naar anderen die je vertrouwen juist wel verdienen… (als je me nog kunt volgen :-)
   -
   Groetjes Johan

     /   Reply  / 
 2. Spy3K - Spyshop

  Als leverancier van dergelijke antifraude systemen kan ik je garanderen dat geen enkele baas als tijdverdrijf de e-mails van personeel gaat controleren of de telefoons gaat afluisteren. Heeft men wel leuker dingen te doen. In de meeste gevallen worden deze systemen ook pas ingezet wanneer er ZEER sterke vermoedens zijn dat er dingen mis gaan en men eindelijk eens zwart op wit wil weten wie, wat en hoe. Wanneer dan iemand betrapt wordt op fraude en het is niet te ernstig dan wordt dit personeelslid meestal een tweede kans gegeven. Het zoeken van een ander geschikt persoon en deze opleiden kost ook geld dus het moet al vrij ernstig zijn alvorens men tot ontslag overgaat. Ik kan uit ervaring spreken en zeg dat men niet te klagen heeft op de werkvloer.

    /   Reply  / 
 3. Fenneke

  Dag, ik vind dat het alleen nodig is in het geval dat er blijkt dat werknemers er niet op een verantwoorde manier mee omgaan.
  Ik zou het zelf erg onprettig vinden, als ik wist dat ik mijn werk goed deed, en mijn uren allemaal draai, dat ik niet vertrouwd wordt door de baas.
  Wat voor beloning is dat dan op je harde werken??
  Dus in geval van misbruik en onverantwoord gedrag vind ik het wel geaccepteerd anders niet.
  groet Fenneke

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>