Als je denkt dat bergen geld, goede looks en de bewondering van velen je leven verbeteren, think again. Een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Rochester toont namelijk aan dat mensen die dit alles hebben helemaal niet zo gelukkig zijn als we wel denken. Ze worden er zelfs depressief van.
Gelukkig?
Nou is het meest actuele voorbeeld wel erg voor de hand liggend, maar ik noem het toch maar even; dacht je dat Jan en Yolanthe momenteel gelukkig zijn? Nee, vast niet. In hun geval maken de roem, het geld en het succes op dit moment weinig goed. Hun leventje ligt op de keien en iedereen walst er lustig overheen…
Nooit uitgelekt…
Waren beide ex-lovebirds geen beroemdheden (met een paar miljoen op hun bankrekening), dan was het parkeergarage-incidentje van Yolanthe nooit uitgelekt en zou Balkenende gewoon doorgaan met wat hij eigenlijk moet doen; het land besturen.
Maar waarom vinden wij het sterrenleventje
dan over het algemeen zo aantrekkelijk?? Niet voor niets trekken roddelprogramma’s als RTL Boulevard enorme kijkcijfers. Volgens de onderzoekers zit het in onze tijdsgeest: “Door de hedendaagse cultuur zijn we sterk geneigd te geloven dat roem en welvaart gelukkig maken. Toch draagt het nastreven van deze doelen niet bij aan een happy en tevreden bestaan”, aldus leidend onderzoeker Edward Deci, professor in psychologie en sociale wetenschappen.
Persoonlijke groei
Volgens hem liggen de dingen die je gelukkig maken op heel ander vlak, namelijk; persoonlijke groei, het hebben van liefhebbende relaties en het bijdragen aan de samenleving. “Mensen begrijpen dat het belangrijk is om doelen na te streven in hun leven en ze geloven dat het bereiken van deze doelen positieve consequenties heeft”, zegt Deci. “Uit het onderzoek blijkt echter dat dit niet voor alles geldt.”
Bereiken doelen = welzijn?
De uitkomst bevestigt conclusies uit eerder onderzoek naar dit onderwerp. Het verschil is alleen dat deze resultaten erop wijzen dat het ‘krijgen’ van ‘wat je wilt’ niet altijd zaligmakend is. “In de psychologie heerst nog steeds het denken dat het bereiken van doelen tegelijk opgaat met welzijn”, aldus onderzoeker Niemec. “In deze eerdere onderzoeken is simpelweg niet naar de inhoud van de doelen gekeken, terwijl dat juist van groot belang is.”
Negatieve emoties
De paradox ligt hem volgens de onderzoeker vooral in het feit dat het bereiken van deze felbegeerde, vaak materialistische mijlpalen juist bijdragen aan depressie: “Ondanks het behaalde succes, ervaren personen juist negatieve emoties, zoals schaamte en boosheid. Deze emoties gaan gepaard met lichamelijke symptomen van stress, zoals hoofd- en buikpijn en verlies van energie.”
Beter zelfbeeld
“Ter vergelijking; mensen die persoonlijke groei, goede relaties, gezondheid en maatschappelijke betrokkenheid nastreven, zijn meer tevreden, wanneer zij hierin succesvol zijn. Zij ervaren een dieper gevoel van welzijn, hebben een beter zelfbeeld, rijkere contacten met anderen en minder fysieke tekenen van stress.”
Bron: Sciencedaily.com
Pingback: Susan Boyle in de lappenmand | Carriere
Pingback: ’s werelds best betaalde supermodellen | Carriere
Pingback: Susan Boyle, het nieuwe business model | Carriere
Pingback: Steeds meer meiden rete-diep in’t rood | Carriere