Het Bridget Jones dilemma, een moderne ziekte?

Worstel jij ook continu met vragen als; is dit alles? Behoor je tot de zogenaamde Bridget Jones generatie en ben je continu op zoek om jezelf te verbeteren? Volgens Helen Fielding, de auteur van het Bridget Jones’ Diary lijd je in dat geval aan een moderne ziekte.

De Britse schrijfster die toegeeft het hoofdkarakter Bridget Jones op zichzelf te hebben gebaseerd, hekelt vooral vrouwen die altijd “obsesief op zoek zijn naar meer en beter”.

Onrealistisch
Volgens Fielding zijn veel jonge vrouwen vandaag de dag in de war, omdat ze proberen te voldoen aan een onrealistisch ideaalbeeld, opgelegd door de maatschappij. In haar romans – zoals de meesten wel weten – is de hoofdpersoon Bridget Jones niet alleen wanhopig op zoek naar de liefde van haar leven, maar doet ze ook wanhopige pogingen controle te krijgen over haar carrière én haar gewicht.

Herkenbaar
De blockbusters films, waarin Renee Zellweger de hoofdpersoon vertolkte, brachten wereldwijd 50 miljoen pond in het laadje. Fielding verklaart de populariteit van de boeken en films als volgt: “Veel lezers/ kijkers herkennen zichzelf in de ambitieuze Jones die het het liefst “allemaal” wil hebben.

Zus of zo
Fielding, zelf moeder van twee kinderen, zegt: “Er wordt zoveel geadverteerd met; ‘Je moet zus of zo doen en op die of deze manier naar je leven kijken om het perfecte leven te krijgen. Ze denken dat ze om zes uur ‘s ochtends moeten opstaan om te sporten om vervolgens een hele dag te werken, laat thuis te komen en dan moeten ze nog een heel gezin runnen.”

Moderne ziekte
“Het is een moderne ziekte die mijzelf overigens ook in zijn greep heeft. Laatst werd ik gefotografeerd voor de cover van een blad. Toen ik mijzelf zo op de voorkant zag staan, helemaal veranderd, dacht ik: ‘Ik wou dat ik er zo uit zag’.”

Oorlogstijd
Fielding beweert dat vrouwen die opgroeiden tijdens oorlogstijd in Groot-Brittannië minder verward waren, dan de vrouwen van wie vandaag de dag verwacht wordt een succesvolle carrière op te bouwen en tegelijkertijd een gezin te vormen.” Ze voegt daaraan toe: “De moeder van Briget Jones heeft zoveel zelfvertrouwen, omdat ze opgroeide in oorlogstijd en niet geconfronteerd werd met gefotoshopte vrouwen en stomme advertenties.”

“Zij weet wie ze is, waar ze voor staat en wat haar waarden zijn. Ze wordt niet beïnvloed door het idee dat ze op het ene moment een vrouw moet zijn, op het andere moment een carrièrevrouw en het volgende weer een moeder.”

Religie
“Kijk eens hoeveel zelfhulpboeken er verkocht worden”, zegt Fielding. “Vooral in Amerika zijn deze boeken vaak best-sellers. Ze zijn in feite een religie geworden.”

Herkenbaar of juist niet? Laat hieronder je reactie/ mening achter.

Bron: Telegraph.co.uk

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het Bridget Jones dilemma, een moderne ziekte?

  1. Pingback: Vrouwen minder gelukkig na 40 jaar feminisme | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>