Netwerken in 10 punten

Netwerken: iedereen doet het, maar hoe moet het? Het blijkt namelijk een aardig gecompliceerde bezigheid te zijn. Daarom, netwerken in tien punten gebaseerd op het boek:  ‘Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)’ van netwerkexpert Rob van Eeden. Hierin geeft hij tips om een netwerk op te bouwen en te koesteren. “Netwerken is een van de meest basale menselijke bezigheden, het is het cement binnen elke samenleving; of dat nou een primitieve stam in Nieuw-Guinea is of een internetnetwerk als Linkedin.” Vandaag deel 1.

Openstaan
Niets is menselijker dan netwerken, iedereen doet het. Tegenwoordig lijkt het alleen een ingewikkelde bezigheid, die geleerd moet worden. Of erger nog: iets wat in je moet zitten. Terwijl het eigenlijk een basisvaardigheid is die in alle culturen bestaat. Openstaan voor elkaar, luisteren naar de ander, vertellen over jezelf én, zo nodig, elkaar de helpende hand toesteken.

Onderhouden
Communiceer geregeld met je netwerkcontacten. Houd je netwerk levend. Er komt geen organisatie of structuurmodel om de hoek kijken. Netwerken bestaat namelijk bij de gratie van de communicatie tussen u en uw contacten. Ophouden met communiceren, leidt ertoe dat op den duur de contacten ophouden te bestaan.

Oprechte aandacht
Richt u op vaak voorkomende contactmomenten en geef daarin oprechte aandacht. Netwerken is niets anders dan zaaien en geven. Wek nooit de indruk dat u verwacht iets terug te krijgen. Geef attent en welgemeend, dan bouwt u krediet op en is de kans groot dat uw netwerk u helpt wanneer dat nodig is

Adressenboekje
Houdt het netwerk bij: noteer nieuwe contacten zodra u ze heeft ontmoet. De hele wereld ligt namelijk binnen handbereik. Doordat de gemiddelde Nederlander 250 mensen kent, heeft u in niet minder dan drie stappen heel Nederland in uw adressenboekje staan.

Belangrijk
Controleer regelmatig hoe (on)belangrijk uw relaties zijn en stem uw acties daarop af. Want niet alle contacten zijn even bepalend voor uw succes. Ongeveer twintig procent van uw netwerk levert de grootste bijdrage tot succes. Dat betekent niet dat u de overige tachtig procent moet vergeten, maar dat de meeste aandacht wel naar die twintig procent moet uitgaan.

Zie voor meer informatie: het boek ”Netwerken zo eenvoudig niet”  van Rob van Eeden van uitgeverij Spectrum.

Bron: Mariska Habets / MT.nl

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>