Netwerken in 10 punten

Vandaag deel 2 over > Netwerken: iedereen doet het, maar hoe moet het? Het blijkt namelijk een aardig gecompliceerde bezigheid te zijn. Daarom, netwerken in tien punten gebaseerd op het boek:  ‘Netwerken: zo eenvoudig is het (niet)’ van netwerkexpert Rob van Eeden. Hierin geeft hij tips om een netwerk op te bouwen en te koesteren. “Netwerken is een van de meest basale menselijke bezigheden, het is het cement binnen elke samenleving; of dat nou een primitieve stam in Nieuw-Guinea is of een internetnetwerk als Linkedin.”

 

Presenteren
Natuurlijk moet u luisteren, maar vergeet niet iets over uzelf en uw werkzaamheden te vertellen. Veel netwerkers bedienen hun contacten wel, maar vergeten zichzelf duidelijk in beeld te brengen. Zorg dat u altijd een elevator pitch paraat heeft.

Opleveren
Neem geen korte termijnvisie aan. Besteed meer aandacht aan wat u via hen te weten kunt komen. Zo kunt u via het netwerk vroegtijdige signalen over de markt of uw werkterrein ontdekken. Wat staat er te gebeuren en wat is er allemaal mogelijk? Dat maakt projecten ontwikkelen en zakendoen een stuk eenvoudiger.

Persoonlijk
Puur formele relaties bestaan niet. Bij elke relatie spelen ook persoonlijke aspecten mee. Wees daarvan bewust en speel er, op passende wijze, op in. Zo versterkt u de relatie en wordt de mogelijkheid geopend tot nieuwe contactvormen.

Bewust
Communiceer bewust met collega’s, vrienden en kennissen over uzelf en de organisatie waarvoor u werkt. U bouwt een naam op doordat de informatie die u aan uw contacten geeft, wordt doorgespeeld naar het netwerk waar uw contactpersoon zich in bevindt.

Niet vergeten
Er is niets leuker dan nieuwe mensen leren kennen. Maar vergeet de mensen die u nu al kent niet. Zij zijn het meest waardevol. Daarbinnen zijn de contacten die juist zo vanzelfsprekend zijn, familie en vrienden, het makkelijkste te vergeten.

Zie voor meer informatie: het boek ”Netwerken zo eenvoudig niet”  van Rob van Eeden van uitgeverij Spectrum.

Bron: Mariska Habets / MT.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>