Ambitie: Droombanen en complimenten

De meeste VMBO en MBO opgeleide Nederlanders zien een baan als privéchauffeur wel zitten. Het grootste deel ziet dit als de gouden baan (27%). Dierenverzorger (17%) en fotograaf (14%) volgen op de tweede en derde plaats. Een baan in de glamourwereld is niet zo in trek, was de verrassende uitkomst van het onderzoek. Banen als Personal Assistant, steward(ess) of weddingplanner zijn geen favoriet. Een jaarlijks kerstpakket maakt een baan extra leuk. Dit blijkt uit een onderzoek dat De Telefoongids BV liet uitvoeren onder VMBO en MBO opgeleide Nederlanders en hun banen. Dit onderzoek werd gedaan bij de lancering van de nieuwe vacaturesite www.GoudenGidsBanen.nl. Een ‘gouden baan’ is een baan waar je met plezier naar toe gaat, die goed betaalt en waar je niet langer dan een half uur heen hoeft te reizen.

Celebrity banen en moeilijk in te vullen banen
Koningin Beatrix heeft volgens VMBO en MBO opgeleide Nederlanders de gouden baan in de politiek. In de showbizz is dit Linda de Mol, in zaken is dat haar broer John de Mol. Over de gouden sportbaan zijn de meningen wat verdeeld: men vindt dat Bert van Marwijk als bondscoach van het Nederlands elftal een gouden baan heeft, maar de baan – of eigenlijk vele banen – van Johan Cruijff ziet men ook wel zitten. Een baan als lijkenwasser, slachthuismedewerker, putjesschepper, maar ook callcentermedewerker willen de meesten echt niet hebben. Respectievelijk 63%, 60%, 44% en 35% gaven dat aan.

Belangrijk in een baan
Wat werken extra leuk maakt (buiten een goed salaris en goede arbeidsvoorwaarden) is een jaarlijks kerstpakket, dat vindt 40% van de deelnemers aan het onderzoek. Gratis koffie en thee komen op de tweede plaats (37%). Een goede sfeer op het werk maak je met elkaar. Volgens VMBO en MBO opgeleide Nederlanders maken het elkaar helpen (76%), een gezellig praatje maken (73%) en een saamhorigheidsgevoel (56%) een goede sfeer. Ook een fijne en ruime werkplek helpt hierbij, volgens iets meer dan de helft. Verder vindt de helft van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders het belangrijk om complimenten te krijgen van hun baas. Ze vinden zelf dat ze dat ook verdienen: uit het onderzoek bleek dat VMBO en MBO opgeleide Nederlanders zichzelf gemiddeld een 7,7 als collega geven en een 7,8 als werknemer. Hun baas komt er minder goed af met een 6,8.

Reistijden
Uit eerdere onderzoeken bleek dat een korte reistijd een belangrijk punt is voor veel mensen. De Telefoongids speelt met de nieuwe website GoudenGidsBanen.nl in op de behoeften van werkzoekenden en het MKB (Midden & Klein Bedrijf) om woon-werkverkeer beperkt te houden. VMBO en MBO opgeleide Nederlanders vinden de juiste baan in de buurt via deze nieuwe vacaturesite.

Solliciteren
De meesten bereiden zich goed voor op een sollicitatiegesprek. Ruim op tijd van huis gaan doet de meerderheid. Meer dan de helft denkt eens na over zijn sterke en zwakke punten. Ook bezoekt de meerderheid de website van het bedrijf waar zij gaan solliciteren. Bijna de helft denkt goed na over welke kleding het beste is. 11% bereidt het gesprek helemaal niet voor. Tijdens een sollicitatiegesprek verzwijgt 24% wel eens bewust iets.

Overige resultaten:

Vrijwel alle VMBO en MBO opgeleide Nederlanders gaan met plezier naar hun werk (93%).
Leuke collega’s en afwisselend werk zijn voor de meeste VMBO en MBO opgeleide Nederlanders een voorwaarde om met plezier naar het werk te gaan (respectievelijk 80% en 78%). De aanwezigheid van opvang voor kinderen en huisdieren heeft nauwelijks toegevoegde waarde (respectievelijk 2% en 1%).

De overgrote meerderheid (82%) van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders werkt het liefst samen met collega’s in plaats van alleen. Tweederde van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders heeft geen moeite met regels op het werk. De rest vindt de regels rondom de vakantieplanning het lastigst (13%).

Bijna de helft van de VMBO en MBO opgeleide Nederlanders wil het liefst een 40-urige werkweek. Slechts 7% wil maximaal 60 uur per week werken. 23% wil het liefst een 32-urige werkweek. Vrouwen willen gemiddeld minder uren werken dan mannen. Men vindt het meest vaak een baan door een open sollicitatie (23%). Via-via komt op de tweede plaats (20%). Niemand van de respondenten heeft een baan gevonden via social media.

 
In Nederland zijn er ongeveer 1,2 miljoen VMBO en MBO opgeleide Nederlanders. De Telefoongids liet een onderzoek onder hen uitvoeren naar hun banen en hun ‘gouden baan’.

Onderzoeksmethode
Het online onderzoek naar banen en de “gouden baan” is afgenomen door Stadspeil, in opdracht van De Telefoongids BV, door middel van een representatieve steekproef onder de VMBO en MBO opgeleide Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder en die nu een betaalde baan hebben of die in de afgelopen drie jaar gehad hebben. In totaal hebben 1.068 respondenten aan het onderzoek deelgenomen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>