Website
Via de website van Loonwijzer verzamelt de stichting loongegevens. Hoe meer mensen van een bepaald beroep hun gegevens hebben ingevoerd, des te nauwkeuriger de site aangeeft hoeveel er gemiddeld verdiend wordt in die sector. Ook kunnen lonen internationaal vergeleken worden en vermeldt de site veel nieuws over salarissen en weetjes over lonen van vips.
Exportproduct
Het Nederlandse idee is de laatste jaren een gewild exportproduct geworden. In zestig landen is inmiddels zoiets als een loonwijzer. Veelal hebben de sites in kaart gebracht wat de minimumlonen en wettelijke arbeidstijden zijn in de betreffende landen, iets waaraan vaak grote behoefte is, ontdekte Osse.
Verschillen
Loonwijzer brengt ook onder de aandacht dat er nog altijd forse verschillen zijn tussen de salarissen die mannen en vrouwen verdienen voor hetzelfde werk. Volgens Osse geeft de chemiesector in Nederland wat dat betreft het slechtste voorbeeld; mannen verdienen hier gemiddeld 20 procent meer dan vrouwen terwijl ze hetzelfde werk doen en gelijke kwalificaties hebben.
Wereldwijd
In totaal hebben de loonwijzers internationaal zo’n 750.000 geactualiseerde loongegevens. In 2010 trokken de websites zo’n 13 miljoen bezoekers. Wereldwijd werken 120 mensen aan het loonwijzerproject. Donderdag zijn loonwijzerteams uit verschillende landen samen in Amsterdam om het jubileum te vieren.
Bron: ANP