Praten over salaris is op internet geen taboe!

Dat popster Justin Bieber goed is voor 26 miljoen euro per jaar, is zo op internet te vinden en ook het inkomen van Mark Rutte is makkelijk na te zoeken. Maar collega’s op een willekeurig kantoor hebben vaak geen idee van elkaars loon. De Loonwijzer heeft hier verandering in gebracht. Stichting Loonwijzer werkt er sinds 12 mei precies tien jaar aan om hierin meer inzicht te verschaffen. ‘Op internet is de hoogte van salaris geen taboe’, zei oprichtster Paulien Osse.

Website
Via de website van Loonwijzer verzamelt de stichting loongegevens. Hoe meer mensen van een bepaald beroep hun gegevens hebben ingevoerd, des te nauwkeuriger de site aangeeft hoeveel er gemiddeld verdiend wordt in die sector. Ook kunnen lonen internationaal vergeleken worden en vermeldt de site veel nieuws over salarissen en weetjes over lonen van vips.

Exportproduct
Het Nederlandse idee is de laatste jaren een gewild exportproduct geworden. In zestig landen is inmiddels zoiets als een loonwijzer. Veelal hebben de sites in kaart gebracht wat de minimumlonen en wettelijke arbeidstijden zijn in de betreffende landen, iets waaraan vaak grote behoefte is, ontdekte Osse.

Verschillen
Loonwijzer brengt ook onder de aandacht dat er nog altijd forse verschillen zijn tussen de salarissen die mannen en vrouwen verdienen voor hetzelfde werk. Volgens Osse geeft de chemiesector in Nederland wat dat betreft het slechtste voorbeeld; mannen verdienen hier gemiddeld 20 procent meer dan vrouwen terwijl ze hetzelfde werk doen en gelijke kwalificaties hebben.

Wereldwijd
In totaal hebben de loonwijzers internationaal zo’n 750.000 geactualiseerde loongegevens. In 2010 trokken de websites zo’n 13 miljoen bezoekers. Wereldwijd werken 120 mensen aan het loonwijzerproject. Donderdag zijn loonwijzerteams uit verschillende landen samen in Amsterdam om het jubileum te vieren.

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>