Bezuinigingen? Kansen voor zzp’er!

De laatste periode horen we steeds meer signalen dat het weer goed gaat met het bedrijfsleven. De investeringen nemen toe, er is meer behoefte aan arbeidskrachten (en zzp’ers) en de winsten overtreffen alle verwachtingen. De overheid loopt duidelijk achter in deze cyclus, omdat zij juist is gaan investeren tijdens het dieptepunt van de recessie om de stil gevallen economische activiteit weer te stimuleren. De laatste paar maanden valt te lezen dat overheden rigoureus gaan snijden in haar budgetten. Zo blijkt uit een doorlichting van de bedrijfsprocessen bij de overheid dat veel geld te besparen is op overheadkosten.

 

In eerste instantie zou je denken dat externen of zzp’ers als eerste de dupe zullen worden van het snijden in de overheadkosten. In sommige gevallen is dat zo, maar zeker niet altijd. Een interessant voorbeeld speelt nu bij de gemeente Utrecht. Daar bieden omvangrijke bezuinigingen enorme kansen voor zzp’ers die de bereidheid hebben om samen te werken in collectieven. De gemeente doet nu zaken met tachtig individuele grafisch ontwerpers voor het maken van folders, nieuwsbrieven, promotiemateriaal en dergelijke. De gemeente wil in het vervolg nog maar met acht partijen zaken doen. Zij hoopt hiermee veel geld te besparen, omdat ze nu tachtig contracten moet afsluiten en van tachtig partijen facturen moet inboeken. De Kamer van Koophandel Utrecht nodigde mij uit om de betrokken zzp’ers uit te leggen hoe zij door middel van slimme eenvoudige samenwerkingsvormen in aanmerking kunnen komen voor grotere opdrachten van de gemeente Utrecht.

Het oprichten van een coöperatie lijkt hiervoor het meest voor de hand te liggen. Het is een eenvoudige samenwerkingsvorm om meer slagkracht te hebben. Voor veel zzp’ers is het belangrijk om hun zelfstandigheid te behouden en ook dat is goed te regelen bij een coöperatie. Wat ook vaak speelt, is hoe je eventuele aansprakelijkheden goed regelt en via een coöperatie is dat goed te doen. Daarnaast moeten er natuurlijk goede afspraken gemaakt worden over de werkverdeling. Tot slot is de toetreding en uittreding van leden gemakkelijk te regelen omdat dit gewoon via een ledenvergadering kan en je niet naar de notaris hoeft.

Degenen die bereid zijn om samen te werken met andere zzp’ers kunnen in de gemeente Utrecht gewoon in aanmerking blijven komen voor opdrachten. De lasten van de administratieve werkzaamheden worden in dit geval wel deels verschoven van de gemeente naar de zzp’er, maar dat valt natuurlijk in het niets bij de inkomsten die de samenwerkende zzp’ers kunnen binnenhalen.

De verwachting is dat de komende tijd meer overheden alleen nog maar willen samenwerken met grotere collectieven van zzp’ers, omdat dit veel overheadkosten scheelt. Daarnaast is het gewoonweg makkelijker om zaken te doen. Dit dwingt steeds meer zzp’ers om een samenwerkingsvorm aan te gaan. De afgelopen periode ben ik betrokken geweest bij de oprichting van ongeveer veertig coöperaties. Ik hoor veel positieve reacties van deze ondernemers. Diegenen die namelijk als eerste zich op deze manier organiseren, hebben de beste kansen in deze nieuwe markt.

Bron: De Telegraaf / Alfred Griffioen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>