Allemaal op / aan de payroll?

Een van de vele trends in 2011: Iedereen aan de payroll! Enkele jaren geleden was deze manier van dienstverlening nog vreemd in/voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nu schieten de payroll bedrijven als paddestoelen uit de aarde. Maarja er wordt wel vaker geschuifd met contracten. Natuurlijk zijn er altijd slechte appels…die zijn er altijd. Kijk maar naar sommige uitzendbureaus met hun inhuurconstucties van Oost-Europeanen. Bedrijven huren steeds vaker werknemers in onder de zogeheten payrollconstructie. In het eerste kwartaal van dit jaar nam de omzet van de payrollbedrijven toe met 9 procent, zo meldde Vereniging Payroll Ondernemingen (VPO) woensdag. Maar wat is payrolling nu eigenlijk? Toekomstmuziek of de nieuwe stap in contracten?

Payroll is sinds een paar jaar erg geliefd bij werkgevers. Zij nemen een werknemer in dienst, maar besteden de administratieve en juridische aspecten uit aan een extern bureau. De constructie is de vakbonden een doorn in het oog. Zij vinden dat payrollen de rechtspositie, de arbeidsvoorwaarden en de pensioenen van werknemers ondermijnt. Volgens de branchevereniging zijn nu ongeveer 144.000 personen werkzaam als payroller. Zij verwacht dat de branche uitgroeit tot ruim 180.000 werknemers.

 

Kritiek

De kritiek van de vakbonden gaat zelfs zo ver, dat zij hun handen hebben afgetrokken van de cao voor payrollbedrijven. Volgens FNV Bondgenoten gebruiken werkgevers en payrollbedrijven de cao om werknemers minder te bieden dan vaste krachten, waardoor een tweedeling op de arbeidsmarkt zou ontstaan.

VPO-voorzitter Jeu Claes is tevreden met de groei over het eerste kwartaal. ”We zien dat payrollen nu al meerdere kwartalen achtereen structureel blijft groeien en dat bewijst dat payrollen inspeelt op een groeiende behoefte bij bedrijven en instellingen.”

Bron: ANP

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Allemaal op / aan de payroll?

 1. Linda Bovenkamp

  Mooi stukje. Een ding is in ieder geval zeker: payrolling is allang geen toekomstmuziek meer, het is iets van het hier en nu.

  Linda Bovenkamp

    /   Reply  / 
 2. Fortium Payroll

  Goed artikel over Payroll. Payroll is inmiddels zo aan het groeien dat we helaas te maken krijgen met negatieve klanken.

    /   Reply  / 
 3. 4 minutes Payroll Enschede

  Als de overheid en de vakbonden willen dat payroll minder snel groeit, dan zullen ze het ontslagrecht over alle sectoren aan moeten pakken. Het is momenteel zo lastig om werknemers te ontslaan, dat werkgevers wel naar flexibele constructies toe moeten. Dit kan zowel via payroll, maar ook het inhuren van ZZP-ers. En als payrollmedewerker is je situatie een stuk beter geregeld dan als ZZP-er

    /   Reply  / 
 4. HSU Payroll

  Waar payroll in 2012 nog een krimp kon (-6%), in 2013 niet groeide (0%), is in het eerste halfjaar van 2014 een groei geconstateerd van maar liefst 5%. Gaat weer de goede kant op!

  Bron: VPO

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>