Generatie Y betreedt de arbeidsmarkt en is niet ingesteld op gezag of hiërarchie. Bedrijven zijn daar nog niet op aangepast, zeggen onderzoekers. HR-verantwoordelijken kunnen de komende jaren de borst natmaken: generatie Y betreedt de arbeidsmarkt. Die kijkt heel anders tegen werk aan dan de jongeren van de jaren negentig. Frits Spangenberg en Martijn Lampert, de oprichter en de research director van marktonderzoeksbureau Motivaction, analyseren de werkhouding van generatie Y in hun nieuwe boek De grenzeloze generatie en de opmars van de B.V.Ik, een vervolg op hun boek De grenzeloze generatie van vorig jaar.
Jongeren blijken vrijwel niet ingesteld op gezag of hiërarchie. Toch zijn organisaties nog steeds hiërarchisch ingesteld. Werft een bedrijf met glansrijke carrièrevooruitzichten? Het interesseert de grenzeloze generatie nauwelijks. Zij werken om te leven. Hun identiteit ontlenen ze aan de dingen die ze ernaast doen.
Jongeren zijn wel steeds zelfstandiger en zelfbewuster geworden. Motivaction noemt hen daarom ‘de B.V. Ik’. 47 procent is ‘sterk zelfstandig’, vergeleken met 39 procent in de jaren negentig. Hun zelfvertrouwen neigt naar zelfoverschatting: 63 procent ziet zichzelf als een goede leider. En 68 procent vindt zichzelf ‘heel bijzonder’. Bij oudere generaties is dat 48 procent, respectievelijk 46 procent.
Zichzelf laten zien
Organisaties die goede werknemers willen aantrekken, kunnen zich maar beter voorbereiden op de eisen van de grenzeloze Y’ers, vinden Spangenberg en Lampert. Leidinggevenden moeten aandacht en erkenning geven en ook wat van zichzelf laten zien. Jongeren accepteren graag leiding, maar alleen van iemand die zij respecteren, niet van iemand die toevallig in de hiërarchie boven hen staat. Help hen ook met het ontwikkelen van een arbeidsidentiteit, want jongeren vinden het werkende leven maar gek, een keurslijf waarin ze bang zijn hun eigen identiteit te verliezen.
Met behulp van CBS-cijfers maakt Motivaction duidelijk dat er een nieuwe strijd om talent aan zit te komen. Tussen 2010 en 2015 verlaten 750 duizend babyboomers de arbeidsmarkt. Er komen slechts 420 duizend werknemers bij.
Een ander tabelletje zet aan tot denken. De bevolking neemt in Europa tussen 2007 en 2050 af met dik acht procent, dus ja, Europees talent wordt schaars. Maar de Aziatische bevolking neemt toe met dertig procent. De Verenigde Staten en Canada groeien met dertig procent. En de Afrikaanse bevolking groeit met maar liefst 105 procent. Volgend jaar dus een onderzoek naar het eisenpakket van de steeds beter opgeleide Afrikaanse en de toch al uitstekend opgeleide Aziatische en Amerikaanse generatie Y’ers?
Bron: Florentine van Lookeren Campagne