Werkplekstudie: 6 op 10 ondernemingen verwacht een daling van hun kantoorbehoefte

Bestaat het traditionele kantoor binnenkort niet meer? 6 op 10 grote ondernemingen verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van ‘het nieuwe werken’. Dit blijkt uit het onderzoek ‘VWork: Measuring the Benefits of Agility at Work’ van Unwired en Regus, de wereldmarktleider op het gebied van innovatieve werkoplossingen. Voor dit wereldwijde online onderzoek werden meer dan 600 managers gevraagd naar hun mening over het virtuele of flexibele kantoor, het woon-werk verkeer, het samenwerken in een onderneming en het kantoorgebruik. VWork legt ondernemingen uit hoe ze de flexibiliteit op het werk kunnen meten en welke impact dit heeft op hun financiële resultaten. 

 

“Nu steeds meer ondernemingen kiezen voor een flexibele werkomgeving, wordt de nood aan een vaste werkplek minder belangrijk”, zegt Eduard Schaepman, algemeen directeur van Regus Benelux. “Ondernemingen zullen in de toekomst moeten kiezen voor flexibelere werkplekmodellen, waarbij werknemers zelf de kans zullen krijgen van de onderneming om hun werkplek ‘aan te kopen’.”

7% verwacht toename kantoorbehoefte
Bijna 60% van de ondervraagden uit grote ondernemingen (meer dan 500 werknemers) verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van de nieuwe, meer flexibele, werkmethodes. Slechts 7% van de ondervraagden verwacht een toename van de kantoorbehoefte. Iets meer dan de helft van de ondervraagde managers (51%), gaf aan dat het klassieke kantoor, waar iedere werknemer zijn eigen bureau heeft, meer moet evolueren naar een plaats waar werknemers elkaar op regelmatige basis kunnen ontmoeten.

Flexibiliteit is meetbaar
Een waarde toekennen aan flexibel werken wordt de volgende uitdaging voor ondernemingen. “Het wordt belangrijk voor ondernemingen om een nieuwe meetmethode te vinden om de kosten van een werkplek te berekenen, een methode die de traditionele benadering van de vaste huurprijzen per vierkante meter achter zich laat”, aldus Philip Ross, de CEO van Unwired. De bezettingsgraad van een kantoor ligt tegenwoordig op slechts 45%. “Lege bureaus zijn niet zinvol in een wereld waar mobiliteit en flexibiliteit door mensen worden gezien als de meest efficiënte en duurzame manier van werken.”

In het kader van dit onderzoek ontwikkelden Regus en Unwired een maatstaf om flexibiliteit op het werk in geld uit te drukken. Ondernemingen kunnen deze maatstaf gebruiken wanneer zij omschakelen van de historische benadering van ‘één persoon per bureau’ naar flexibele manieren van werken. In hun onderzoek identificeerden Regus en Unwired een aantal waarde-dividenden die gebaseerd zijn op het voorzien van werkplekken in functie van de behoeften van de werknemers.

New ways of working

62,5% van de onderzochte grote ondernemingen maken al gebruik van nieuwe manieren van werken. Volgens 59% van de ondervraagden is het niet moeilijk meer om buiten de vaste werkplek efficiënt te werken.

De woon-werkafstand

Slechts 12% van de ondervraagden wil graag thuis werken. 64% van de ondervraagden is van mening dat de ideale pendeltijd naar het werk minder dan 20 minuten bedraagt. Een kwart van de ondervraagden wil minder dan 10 minuten onderweg zijn naar het werk. Momenteel pendelt 32% van de ondervraagden uit grote ondernemingen dagelijks 41 minuten tot één uur. 27% is dagelijks langer dan een uur onderweg.

Het belang van de technologie

79% van de ondervraagden vinden dat zij over de juiste technologische hulpmiddelen beschikken om productief te zijn op de werkplek en dat deze technologieën aangewend kunnen worden om te werken waar ze maar willen. Meer dan de helft (51%) van de ondervraagden gaf aan dat ze over alle technologische hulpmiddelen beschikken die ze nodig hebben om productief te zijn. 42% gaf aan over enkele hulpmiddelen te beschikken maar dat dit nog beter kon.

Generatiegebonden

71% van de ondervraagden denkt dat de jongere werknemers en de schoolgaande generatie het virtuele werken gemakkelijker zullen accepteren en het traditionele kantoor zullen afwijzen.
Over Unwired
Unwired is een specialist in ‘de toekomst van werk’. Door onderzoek, forecasting, publicaties en evenementen voorspelt het de manier waarop werkpatronen veranderen als gevolg van politieke, socio-economische en technologische trends.

Unwired werd opgericht in 1996 en heeft al meer dan 50 onderzoeksrapporten gepubliceerd, waaronder ‘Creative Places’ voor de BBC, de ‘New Millennials’ en ‘Workplace Sustainability’ voor Nokia en Rio Tinto. De WorkTech-conferenties in Londen, New York, Shanghai en Amsterdam zijn slechts enkele van de vele evenementen georganiseerd door Unwired.

Over Regus
Regus is wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplekoplossingen. Regus beschikt over producten en diensten die uiteenlopen van volledig ingerichte kantoorruimtes, tot professionele vergaderruimten, business lounges en het grootste netwerk van studio’s voor videoconferentie. Regus biedt een nieuwe manier aan van werken, of dit nu van thuis uit, onderweg of vanuit een kantoor is. Naast klanten als Google, GlaxoSmithKline en Nokia bedient Regus duizenden groeiende kleine en middelgrote ondernemingen, die hun kantoor- en werkplekbehoeften uitbesteden aan Regus. Daardoor kunnen zij zich focussen op hun core business. Meer dan 800.000 klanten profiteren elke dag van de faciliteiten die Regus aanbiedt op meer dan 1.100 locaties, in 500 steden in 88 landen. Het stelt individuen en ondernemingen in staat om te werken waar, hoe en wanneer zij dat willen.

Bron: Regus

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Werkplekstudie: 6 op 10 ondernemingen verwacht een daling van hun kantoorbehoefte

  1. günstig mbt

    Bestaat het traditionele kantoor binnenkort niet meer? 6 op 10 grote ondernemingen verwacht een daling van de kantoorbehoefte als gevolg van ‘het nieuwe werken’. Dit blijkt uit het onderzoek ‘VWork

      /   Reply  / 
  2. Karlijn Thompson

    Schaepman heeft een goed punt te pakken als hij zegt dat ondernemingen zullen moeten gaan kiezen voor flexibelere werkplekmodellen. Uit alle gegevens die genoemd worden blijkt dat de werknemer er klaar voor is. Werkgevers moeten dit inzien, anders zullen ze onnodig kosten blijven maken. Gelukkig blijkt dat dit besef steeds meer groeit. En er is genoeg flexibele bedrijfsruimte te huur bij Regus en andere soortgelijke bedrijven om flexibele kantoren mogelijk te maken. Misschien bestaat het traditionele kantoor binnenkort inderdaad niet meer – het zou met de huidige ontwikkelingen niet verbazen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>