Alleen mannelijke arbeidsmarkt haalt voordeel uit sociale contacten

Wat? Sociale contacten kunnen mannen een voordeel opleveren op de arbeidsmarkt, maar  datzelfde gaat niet op voor vrouwen. Wie? Dat is de conclusie van een  onderzoek van de North Carolina State University. Waarom? De Amerikaanse  onderzoekers voeren aan dat werkervaring tot de nodige persoonlijke  contacten leidt die nieuwe carrièremogelijkheden kunnen creëren, maar er  wordt opgemerkt dat alleen mannelijke werknemers daar in de praktijk  voordeel uit halen. Huh?

“Mannen met een aanzienlijke gespecialiseerde  werkervaring worden vaak door sociale contacten gerekruteerd voor een  nieuwe baan zonder dat ze zelf naar een betrekking op zoek waren,” merkt  onderzoeksleider Steve McDonald, professor sociologie aan de North  Carolina State University, op. “Deze groep heeft 12 procent meer kans om  een nieuwe baan te vinden langs een informele rekrutering dan door  formele vacature-procedures. Bij vrouwen valt er echter geen verschil op  te merken tussen informele rekrutering en formele vacature-procedures.”

“Eerder  al werd gezegd dat vrouwen een lagere verloning krijgen voor dezelfde  werkervaring omdat ze onvoldoende mogelijkheden krijgen om vaardigheden  te ontwikkelen,” stipt McDonald nog aan. “Uit het nieuwe onderzoek  blijkt dat een gebrek aan nuttige sociale contacten ook een bijdrage kan  leveren tot de loonkloof. Dat is vooral problematisch voor vrouwen die  een carrière op een hoger niveau nastreven. In die categorie wordt  immers vaker gebruik gemaakt van het informele rekruteringsproces, dat  mannen lijkt te bevoordelen.”

“Hoe meer er kan gedaan worden om  formele aanwervingsprocedures te stimuleren, hoe sneller een  evenwichtige arbeidsmarkt tot stand gebracht zal kunnen worden,” aldus  nog McDonald. “Verder onderzoek zou moeten duidelijk maken waarom  vrouwen niet dezelfde voordelen puren uit sociale contacten dan mannen.  Op dit ogenblik zijn er echter niet de geschikte gegevens op lange  termijn beschikbaar over deze sociale netwerken om een beter inzicht in  het fenomeen te krijgen.” (MH)

Bron: Expres.be

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>