Deprimaandag is ‘onzin’

Het is volgens de kalender blue monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Althans, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 zogenaamd een wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat maandag in de laatste week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Waarom? De goede voornemens zijn mislukt, het is donker en de winter duurt nog zo lang. Volgens collega-wetenschappers was zijn formule en bijbehorende theorie ‘bullocks’, oftewel grote onzin om het netjes uit te drukken. En volgens de Belgische site Knack.be zou het ‘onderzoek’ destijds zijn betaald door een reisorganisatie, die er belang bij had dat mensen hun leven hier maar ellendig zouden vinden en dus een vakantie zouden boeken. De goede raad van de psycholoog om deze blauwe maandag te overleven was dan ook: ‘Ga op vakantie!’ Ook volgens klinisch psycholoog Claudi Bockting van de Rijksuniversiteit Groningen is er geen enkele wetenschappelijke basis voor het begrip Blue Monday. Meer daarover in dit filmpje.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>