Ziekteverzuim vanwege psychische klachten neemt toe

Het aantal werknemers dat zich ziek meldt op het werk vanwege psychische klachten is vorig jaar toegenomen. Arboned heeft een analyse uitgevoerd gebaseerd op 1 miljoen werknemers. Daaruit blijkt dat het ziekteverzuim vorig jaar weliswaar is gedaald van 4,1 procent in 2012 naar 3,8 procent vorig jaar, maar het aantal mensen dat thuis bleef vanwege psychische klachten steeg van 29  procent naar 35 procent.

Alarmerend, vindt dienstverlener Arboned, vooral omdat dat deze vorm van verzuim gemiddeld 180 dagen duurt en de werkgever 250 euro per dag kost.  Ruim driekwart van het psychisch verzuim heeft te maken met stress. Dit is niet alleen werkgerelateerd, maar heeft ook te maken heeft met privé-omstandigheden. “Werknemers maken zich zorgen over hun persoonlijke situatie en hebben minder geld te besteden”, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij Arboned. “Daar komt bij dat vooral mensen met psychische klachten vaak niet de hulp zoeken die ze nodig hebben omdat ze de behandeling niet kunnen betalen.” Arboned vindt dat  werkgevers behandeling van deze werknemers zouden mee moeten financieren. Gezien de kosten en de duur van het ziekteverzuim is “niets doen geen optie”.

In 2013 duurde 93 procent van alle verzuimgevallen 1 tot 7 dagen; slechts 7 procent van alle verzuim is dus langdurig. Van dat langdurig verzuim was 35 procent het gevolg van spier- en gewrichtsklachten, net als het jaar daarvoor. Ook verzuim met andere lichamelijke oorzaken bleef met 30 procent van het langdurig verzuim gelijk.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil ziekteverzuim dat te maken heeft met psychosociale arbeidsbelasting verminderen. Daarvoor wordt in 2014 circa 1 miljoen euro uitgetrokken.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>