Trendwatcher: Deeleconomie, geluk en gezin winnen het van carrière

Carrière, geld en status zullen in de toekomst minder belangrijk worden, voorspelt trendwatcher Adjiedj Bakas. Het  gezinsleven, persoonlijk geluk en de deeleconomie gaan het volgens hem noodgedwongen winnen van de goed betaalde loopbaan.

Het wordt al door meer trendwatchers voorspelt: technologische innovaties en robots zullen werk van mensen over gaan nemen. In de toekomst zuller er minder vaste arbeidscontracten zijn (van 55% in 2012 naar nog slechts 35% in 2022). Als gevolg daarvan moeten mensen via allerhande losse klusjes hun inkomen bij elkaar verdienen. Ook treedt de overheid treedt verder terug, waardoor er meer onbetaald werk voor burgers overblijft.

Basisinkomen

Wie nu nog een middeninkomen verdient, kan veel minder gaan verdienen en dat kan voor sociale onrust zorgen. De meeste banen gaan namelijk verloren in de middenklasse. Bakas pleit daarom voor een basisinkomen voor alle Nederlanders. Dat wordt volgens hem betaalbaar omdat de overheid steeds minder taken gaat uitvoeren en meer overlaat aan de burgers. Ook pleit Bakas voor een ‘tech-taks’, waarmee belasting wordt geheven op robots, supercomputers, arbeidsbesparende softwareprogramma’s en andere IT-gerelateerde productiemethoden. Deze nieuwe belastingen moeten voor een belangrijk deel de opvolger van de verzorgingsstaat financieren.

Omdat er minder geld omgaat in de economie, zal het basisinkomen beslist geen vetpot zijn. Maar Nederlanders kunnen er toch mee rondkomen omdat ze gaan besparen, bijvoorbeeld door werk dat voordien werd uitbesteed, nu zelf te gaan doen. Verder wordt wonen goedkoper, omdat huizen energieneutraal worden.

Ruil- en deeleconomie

In plaats van spullen en diensten te kopen, zal een ruil- en deeleconomie ontstaan waaraan geen geld meer te pas komt. Daarin ruilen een advocaat en een bouwvakker bijvoorbeeld een juridische dienst tegen een bouwklus. Ook gaan we auto’s vaker delend, in plaats particulier aanschaffen.

Omdat we ook meer  van familie en vrienden afhankelijk worden, zullen we in de toekomst aardiger voor elkaar worden en meer leren samenwerken. Waar mogelijk pakken we de samenwerking professioneler aan, zoals in coöperaties. We gaan onze ambities en toekomstverwachtingen meer afwegen tegen ons geluk. Bakas ziet nu al dat jongeren niet kiezen voor status en inkomen maar voor geluk. Dat blijkt ook uit onderzoek waarin Nederlandse jongeren (tussen 10 en 29 jaar) zeggen dat ze geen flitsende carrière of veel geld ambiëren.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Trendwatcher: Deeleconomie, geluk en gezin winnen het van carrière

  1. Maartje Koppen

    Ik ben er absoluut van overtuigd dat er veel gaat veranderen op het gebied van werk & inkomen. Wat ik wat kort door de bocht omschreven vind in dit artikel, is dat wordt gezegd dat een carrière of loopbaan minder belangrijk worden. Daarmee wordt wel een erg enge definitie van deze twee begrippen gehanteerd. Ja, de inhoud en vorm zullen gaan veranderen, maar daarmee zullen loopbanen en carrières niet verdwijnen. We geven er, gezien alle ontwikkelingen, een andere invulling aan, dat wel. We zullen steeds meer zelf aan zet komen om onze loopbaan vorm te geven. En hopelijk brengt ons dat ook nog eens meer geluk. En dan zal werken misschien niet meer altijd als ‘werken’ voelen, maar van een loopbaan blijft wel sprake. Eentje waarbij je nog meer zelf aan zet bent!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>