Meer dan een derde 55-plussers gediscrimineerd op arbeidsmarkt

Meer dan een derde van de werkloze 55-plussers voelt zich gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het onderzoeksbureau vroeg 12.552 mensen of zij het gevoel  hebben dat ze worden gediscrimineerd als ze solliciteren op een baan. Het gaat hier dus om een ‘gevoel’ en niet om harde cijfers. Aan de andere kant blijkt uit cijfers dat zowel jongeren, allochtonen en ouderen het moeilijkst aan een nieuwe baan komen, wat het gevoel van discriminatie weer bevestigt.

Vooroordelen spelen een rol bij discriminatie bij 55-plussers. Zo denken werkgevers bijvoorbeeld dat ouderen niet mee kunnen komen, minder dynamisch zijn en minder goed met automatische systemen kunnen omgaan. Ervaring, loyaliteit en inzet worden niet in deze berekening meegenomen.

Er is nu wel een wet die het de komende twee jaar mogelijk maakt om specifiek 55-plussers te werven voor werk. Maar structurele discriminatie van ouderen is zacht gezegd een  vervelende ontwikkeling in een land dat de pensioenleeftijd verhoogt naar 67 jaar.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>