Webwinkeliers maken doorgaans weinig winst

Een webwinkel beginnen lijkt een makkelijke manier om geld te verdienen. Maar volgens Z24.nl heeft een op de drie webwinkeliers nog nooit winst gemaakt.

Uit een van onderzoeksgroep Shopping2020 blijkt dat een een meerderheid van de webwinkeliers niet kan leven van het bedrag dat de online winkel oplevert. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder vijfhonderd online ondernemers. Zo’n 80 procent van de ondervraagden heeft nog nooit een modaal inkomen verdiend met de webwinkel. In 2012 had ongeveer de helft had een jaaromzet van minder dan 10.000 euro en een derde heeft nog nooit winst gemaakt.

Voor bepaalde ondernemers gaat de webwinkel ook niet om winst maken. Zij doen het voor de lol en als hobby. Van de ondernemers die een webwinkel bestieren naast een fulltime baan of studie, heeft 34 procent nog nooit winst gemaakt. Bij de parttimers die naast de webwinkel deels in loondienst werken of voor een gezin zorgen ligt dat percentage 4 procent hoger (38 procent).

Het loont volgen Z24 om tijd, geld en denkwerk in de online winkel te investeren. Fulltime webwinkeliers doen het financieel aanmerkelijk beter dan parttimers. Van de fulltime online ondernemers heeft 15 procent nog nooit zwarte cijfers geschreven. Ook de inkomsten van fulltimers liggen een stuk hoger. Ongeveer een kwart van hen realiseerde een jaaromzet van meer dan een ton.

Het aantal webwinkels in Nederland groeit nog steeds. Brancheorganisatie Thuiswinkel.org schat dat er in 2012 zo’n 45000 webshops waren.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>