Zo doe je dat: Het netwerk onderhouden

Zelfstandigen doen het, topbestuurders doen het, carrieretijgers doen het en studenten doen het. Maar wat is “het” en wat moet je met “het” nadat je er eenmaal mee bent begonnen? Moet je alles onthouden? Bang om een flater te slaan? Wees gerust… blunders maken kan de beste overkomen. Maar na het opbouwen van je netwerk kan het op een gegeven moment voorkomen dat je een portemonnee vol visitekaartjes hebt, maar niet meer weet welke naam ook alweer bij welk gesprek hoort. Andersom kan het ook gebeuren dat anderen na verloop van tijd niet meer weten wie jij bent. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je netwerk onderhoudt.

Behoud het overzicht
Het is aan te raden een digitaal bestand aan te leggen met daarin informatie over iedereen in je netwerk. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een papieren archief, in een digitaal bestand is echter het gemakkelijker personen terug te vinden omdat je op trefwoorden kan zoeken. Een spreadsheet in bijvoorbeeld Excel is hier prima voor geschikt, maar je kunt ook een wat uitgebreider programma zoals Microsoft Access gebruiken.

Houd van personen in je netwerk niet alleen de logische gegevens zoals functietitel, bedrijfsnaam en contactgegevens bij. Vermeld ook waar en wanneer je die persoon hebt gesproken en waar jullie het over hebben gehad. Op die manier kun je ook die persoon terug vinden met wie je het over Duits voetbal hebt gehad, maar niet meer op de naam kunt komen. Noteer gegevens als verjaardagen, hobby’s, of iemand kinderen heeft enzovoort. Je weet nooit wanneer die informatie een keer van pas komt.

Bron: Monsterboard.nl

Meer tips of ondersteuning nodig? Kijk dan ook eens op mijn website: www.castiel.nl, volg mij op Twitter: http://twitter.com/CastielABC of kom gezellig linken op http://nl.linkedin.com/in/lisannespanbroek

Netwerken, studenten, starters, netwerk, social media, Hyves, Facebook, Linkedin, Twitter, BeKnown

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>