TV: MAD MEN

De meermalen bekroonde Tv-serie Mad Men is voor veel mensen nog onbekend. Liefhebbers van The Sopranos en Becker zijn al helemaal om. Ook de Verenigde Staten en de Modewereld bejubelen de serie (en haar kleding) waardoor het vijfde seizoen momenteel al besteld is. Mad Men is de benaming van de reclamemannen van Madison Avenue in New York City eind jaren 50. Naast werkintriges staan vooral het gezinsleven en bijbehorende wrange situaties centraal. Mad Men wordt vooral geloofd om zijn oog voor details en uitstraling.nWaarom je deze machtig mooie serie moet gaan volgen? Proef de sfeer, aanschouw het gekonkel en wees blij dat het anno 2011 er heel anders aan toe gaat… of lijkt dit maar?

Plot

De serie speelt zich af in het New York City van de vroege jaren 60 van de 20e eeuw, en draait om de medewerkers van het fictieve reclamebureau Sterling Cooper, gelegen aan Madison Avenue. Centraal staat Don Draper, een van de belangrijkste medewerkers van het bedrijf. De serie toont ook de veranderingen van de sociale mores in de Verenigde Staten, en de reclamewereld in New York begin jaren 60. Het is een wereld waarin iedereen de hele dag drinkt, rookt en vreemdgaat. Waar mannen voor veel geld slogans en campagnes bedenken terwijl ongetrouwde vrouwen notuleren.

We maken kennis met de onvoorspelbare wereld van Don Draper, de grootste sales agent (en womanizer) in de business, en zijn collega’s van de Sterling Cooper Advertising Agency. Hoewel Don de regie in de vergaderkamer en de slaapkamer in handen heeft, heeft hij moeite om voor te blijven lopen op de snel veranderende tijden en zijn jonge ambitieuze collega’s.

Sterling Cooper

Aan het begin van een nieuw tijdperk moeten de werknemers van het succesvolle Sterling Cooper Advertising Agency toonaangevend zien te blijven – hoe kunnen ze anders de magische krachten sturen die consumenten ertoe bewegen het ene sigarettenmerk te verkiezen boven het andere? De jaren vijftig maken plaats voor de jaren zestig maar sluimerend antisemitisme en seksuele intimidatie blijven gangbaar, net als lange, met alcohol doordrenkte, lunches.

“De kans om een ander tijdperk te bezoeken”

Bedenker en schrijver Matthew Weiner stelt, “Ik denk dat Mad Men aan zal slaan bij de hedendaagse kijkers. Het is als een science-fiction serie… de kans om een ander tijdperk te bezoeken. Het blijkt om dezelfde problemen te gaan die we in onze eigen levens tegen komen. Daarmee is de cirkel rond. Vrouwen lopen nu tegen dezelfde obstakels aan als toen.”

Hij vult aan: “Mensen kunnen de indruk hebben dat het een onschuldige tijd was, maar dat was niet per definitie het geval – en dat wordt steeds duidelijker als de afleveringen elkaar opvolgen. Ik geloof dat deze personages herkenbaar zijn voor het publiek – of ze nou proberen uit te vogelen hoe ze carrière kunnen maken zonder op te vallen, of gewoon proberen hun persoonlijke levens in balans te houden – het zijn zaken waar we ons nog steeds aan kunnen spiegelen.”

 

Personages

Don Draper is creatief directeur (en partner) bij Sterling Cooper. Hij woont in Ossining, New York, met zijn vrouw Betty en hun twee kinderen Sally en Bobby.  Don heeft buitenechtelijke relaties met Midge Daniels, een freelance illustrator, en Rachel Menken, een klant van Sterling Cooper. Naast deze affaires schuilen er nog veel meer geheimen in Draper.

Betty “Birdie” Betty en Don wonen in de voorstad Ossining bij New York met hun twee kinderen Sally en Bobby. Betty is zwanger van haar derde baby. Na te zijn afgestudeerd heeft Betty een zomer doorgebracht als model in Italië. Door haar modellenwerk heeft ze Don ontmoet. Betty loopt bij een psychiater, mede door haar vermoeden dat Don vreemd gaat.

Roger Sterling is partner bij Sterling Cooper samen met Bertram Cooper, de oprichter van het bedrijf en Don Draper, de creatief directeur.  Sterling is een WOII veteraan en hij en zijn vrouw Mona hebben een dochter genaamd Margaret. Roger heeft een affaire gehad met office manager Joan Holloway.

Joan Holloway is de office manager van Sterling Cooper. Joan zegt dat je, om te overleven in de business, meer moet zijn dan slechts een secretaresse. Joan heeft een tijd een affaire gehad met Roger Sterling, partner van Sterling Cooper. Joan is getrouwd met Greg Harris, een arts.

Peggy Olson is een copywriter bij Sterling Cooper. Peggy is een girl-next-door uit Brooklyn. Ze heeft de school voor secretaresses gedaan en woont nu met een huisgenoot in een appartement. Ze begon bij Sterling Cooper als secretaresse van Don Draper, maar al gauw kreeg ze promotie door indruk te maken. Ze wordt copywriter.

Paul Kinsey is copywriter bij Sterling Cooper. Hij brengt veel tijd door op kantoor met collega’s Pete Campbell, Ken Cosgrove en Harry Crane. Paul heeft een korte affaire gehad met office manager Joan Holloway.

Ken Cosgrove is Account Manager bij Sterling Cooper. Ken besteedt veel tijd met collega’s Pete Campbell, Paul Kinsey en Harry Crane. Hij is een vrijgezel die veel flirt. Verder is hij een begenadigd schrijver.

Harry Crane is een ambitieuze media-inkoper bij Sterling Cooper. Crane brengt veel tijd door met collega’s Pete Campbell, Paul Kinsey en Ken Cosgrove. Hij is getrouwd met Jennifer.

Salvatore Romano is een zeldzame Italiaan tussen voornamelijk rijke, blanke werknemers. Salvatore is de art director van Sterling Cooper. Hij is ambitieus en wil ooit zijn eigen bedrijf oprichten.

Bertram Cooper is één van de oprichters van Sterling Cooper. Coopers handelsmerk is een chique vlinderdas. Bovendien heeft hij zijn kantoor in Japanse stijl ingericht en iedereen die binnenkomt dient eerst de schoenen uit te doen.

 

De serie (seizoen 3) is momenteel te zien op Nederland 3.

Bron: Vara

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>