De NS schoonmaakdienst moet het Nieuwe Werken maar eens doorvoeren

Door Floor DreesEen paar dagen geleden stond ik op station Rotterdam Alexander te wachten op mijn ochtendtrein naar Amsterdam. Het was koud, zoals het tegenwoordig elke ochtend koud is. Schuin achter mij stonden twee mannen de plastic (of zijn ze van glas?) ramen van het station te zemen. En ze waren zorgvuldig stickers van de ruiten aan het pielen…..

Nu heeft mijn maag niet zo veel op met de zure geur van stickerverwijderaar. Ik vroeg me af waarom deze mannen hun taken niet wat later op de dag konden uitvoeren. Wanneer er minder chagrijnige, ochtendhumeurige reizigers waren bovendien.

Toen zag ik dat ze in de weer waren met een digitale camera. Ik was net begonnen in ‘Aan de slag met het Nieuwe Werken van Dik Bijl en bedacht me dat dit het voorbeeld was van de zogenaamde command & control managementstijl. In een nieuw, digitaal jasje. De manager van dit tweetal had vast en zeker bedacht dat het wel makkelijk zou zijn om ze een goedkoop apparaatje mee te geven wanneer ze weer aan een schoonmaakactie zouden beginnen. Zij zouden nu wel een ‘before’ en ‘after’ foto maken. Hoefde hij niet meer alle stations af om hun werk te controleren.

Jammer genoeg heeft deze meneer of mevrouw, die bij het uitdelen van boerenslimheid vooraan stond, niet bedacht dat een flitscamera, een ruit en een vroege (en daarmee donkere) winterochtend niet zo heel goed samenwerken. Een echt resultaat valt dus niet te ontwaren. Maar misschien gaat het de manager alleen om het gevoel van controle.

De conclusie van dit bericht? De NS schoonmaakdienst moet het Nieuwe Werken maar eens door gaan voeren en hun schoonmakers zelf laten bepalen wanneer ze de ramen zemen (zolang het maar gedaan wordt). Dat is beter voor ons treinreizigers. En het geheel is dan beter te controleren aangezien je overdag geen flitser nodig hebt. Of: de NS schoonmaakdienst moet leren wat vertrouwen op je medewerkers inhoudt. Ik weet nog wel een leuk naslagwerk voor ze.

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De NS schoonmaakdienst moet het Nieuwe Werken maar eens doorvoeren

 1. cas

  Zure vrouw!
  Mens, ga toch koken!

    /   Reply  / 
 2. sjef

  wat een geneuzel over niks
  deze mevrouw is beter op haar plaats op barriere.nl

    /   Reply  / 
 3. Sjoukje Dijkstra Auteur

  Geweldig goed beargumenteerd heren. Bedankt voor de inhoudelijke reactie.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>