De Werkende Ouderkorting: Wat, wanneer en hoe?

De werkende ouderkorting, ofwel de zogenaamde combinatiekorting leverde gigantisch veel bezoekers op naar dit blog. Aangezien het dus (begrijpelijkerwijs) een hot topic is onder werkende ouders – en nog te weinig mensen op de hoogte zijn van het hoe en wat – wil ik je bij deze nog extra informatie geven.

Handig als ook jij precies wilt weten wat het is, waarom het is ingevoerd, hoe je het aanvraagt en wanneer je er recht op hebt.
Lees snel verder…

Wat is de Combinatiekorting precies?

De combinatiekorting moet het combineren van werk en zorg voor kinderen financieel aantrekkelijker maken. De combinatiekorting geldt voor mensen die meer dan € 4.542,- verdienen en een kind jonger dan 12 jaar hebben.
   
Wat is de Inkomensafhankelijke aanvullende combinatiekorting (IACK)
Alleenstaanden en belastingplichtigen die minder verdienen dan hun partner, krijgen daarbovenop nog een aanvullende combinatiekorting. Met de IACK wil de overheid alleenstaanden en minst verdienende partners met kinderen stimuleren te gaan werken. De korting wordt groter naarmate de minst verdienende partner of alleenstaande meer verdient. 

Per wanneer gaat het in?
Per 1 januari 2009 wordt de inkomensafhankelijkheid van de aanvullende combinatiekorting versterkt. De aanvullende combinatiekorting loopt op met 3,8% van het inkomen boven de € 4.542,-. Het maximum van de aanvullende combinatiekorting zou in de eerste instantie verspreid over deze kabinetsperiode geleidelijk worden verhoogd. Om dit beleid nu al verder te intensiveren heeft het kabinet echter al voor 2009 extra geld uitgetrokken, waardoor de maximale inkomensafhankelijke aanvullende combinatiekorting van € 1.764,- al in 2009 in plaats van 2011 wordt bereikt.

Hoe kan ik mijn korting berekenen?
Het basisbedrag van de inkomensafhankelijke combinatiekorting is € 770. Voor het bedrag dat je boven de € 4.619 verdient, loopt de korting op met 3,8%. De maximale korting van € 1.765 bereik je bij een inkomen van € 30.800.

Voorbeeld
Je inkomen is €10.000. Daarmee voldoe je aan alle voorwaarden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Je krijgt dan de basiskorting van € 770 plus een extra korting voor het gedeelte van het inkomen dat uitkomt boven de grens van € 4.619.

- Bedrag boven de grens van € 4.619:
€ 10.000 – € 4.619 = € 5.381.
- Extra korting (3,8% van het bedrag boven de grens):
3,8% van € 5.381 = € 205.
- Totaalbedrag inkomensafhankelijke combinatiekorting (basiskorting + extra korting):
€ 770 + € 205 = € 975.

Hoe kan ik het aanvragen?
Vul hier alvast de voorlopige aanslag 2009 in of doe achteraf aangifte en ontvang het bedrag in een keer.

Bron: Belastingdienst, Fransenadvies.nl

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen of opmerkingen hebben, laat dan hieronder je reactie achter.

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De Werkende Ouderkorting: Wat, wanneer en hoe?

 1. vakantie tips

  Tof, gelijk naar Een vriend doorgestuurd. Mooie site trouwens!

    /   Reply  / 
 2. Marleen

  Dus ala ik het goed begrijp krijgen tweeverdieners, die het geluk hebben dat ze beiden een baan hebben, al meer inkomen omdat ze allebei werken. Maar ook nog eens meer toelagen?! En hoe meer je verdient hoe meer je krijgt… Als je één inkomen hebt heb je dus nergens recht op begrijp ik?

  Kromme regeling weer. Meerverdieners krijgen meer. Zit je onderaan de middenklasse dan krijg je geen enkel potje maar moet je met minder geld meer doen… goed geregeld.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>