Heeft Bridget Jones het familieleven stuk gemaakt?

juliaallison.comEen vreemde vraag wellicht, maar als het aan de Tory partij ligt niet. Eind vorige maand nog beweerden de Tories dat de “Brigdet Jones generatie” van carrièrevrouwen – die moeite hebben zich te settelen en een gezin te stichten – het einde zouden betekenen van de Britse samenleving.

“Bridget Jones is een fenomeen, dat deels wordt gevoed door de manier waarop ons universiteitsonderwijs verandert”, aldus  David Willetts, woordvoerder van de conservatieve Tories op gebied van werk en pensioenen. “Het is voor het eerst dat er meer vrouwen dan mannen van de universiteit komen in onze samenleving. Het grootste gedeelte van de jongeren dat geen onderwijs of training volgt of werk heeft, zijn mannen”, zei David Willets. “Hoe geweldig het ook is dat de wereld verandert. Feit blijft dat mannen broodwinner willen zijn, maar dat ze niet langer de mogelijkheid hebben om dit te zijn.” Volgens de woordvoeren een slechte ontwikkeling, want: “hoewel het familieleven een persoonlijk en emotioneel iets is, het is ook een economisch instituut. Wat we hier zien is de ineenstorting van dat instituut en dus van de economische samenhang die families bij elkaar houdt.”

Reacties media
“Arme Dadvid Willets”, zo reageerde de Britse krant The Telegraph. “De partij heeft geweldige ideeën over arbeidscultuurveranderingen (op de werkvloer) en hoe die invloed hebben op de familie, maar hij slaat compleet de plank mis. Bridget Jones wordt niet eens gedreven door carrièreambitie – eerder door vragen of ze te dik is, een vlekje hier of daar heeft en het eten van chocolade. Waarschijnlijk – zo concludeert The Telegraph – “heeft Willets Bridget Jones nooit gelezen, laat staan gezien.”

Ironische vergelijking
“Natuurlijk heeft Bridget Jones het familieleven niet stuk gemaakt”, zo reageert The Guardian. Een meer ironische vergelijking is volgens The Guarian niet mogelijk. “Geen vrouw is zo toegewijd aan het vinden van een man dan Jones dat is. In 2002 zei Willets nog dat zij juist een voorbeeld zou zijn, een Tory in hart en nieren.. : ‘Ze deelt onze ideeën betreffende de waarde van het huwelijk’."

"Het interessante in Willets’ toespraak is dat hij aangeeft dat mannen belemmerd worden om voor het inkomen te zorgen. Dat terwijl full-time werkende vrouwen in Engeland nog steeds 17 procent minder verdienen dan mannen. Als er een crisis is in het moderne familieleven, dan is dat het wel”, besluit The Guardian. “Het echte probleem is dat vrouwen nog steeds niet gelijkwaardig worden behandeld.”

Bron: Telegraph.co.uk

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Heeft Bridget Jones het familieleven stuk gemaakt?

  1. Janine Dijkstra

    Heej lieve Sjoukje,

    Ik heb alle delen van de film Briget Jones gezien. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me vaak in haar herkende, daarom vind ik het ook zo leuk! Echt hilarisch hoe zij dingen aanpakt.
    Ik vind dat als je alleenstaand bent je best carriere moet kunnen maken als vrouw zijnde. Hoezo zou dat het einde betekenen voor de samenleving? Als je alleen bent heb je nu eenmaal meer tijd om te werken. En je kunt iemand toch niet verplichten om zich te gaan settelen? Alles op zijn tijd vind ik! OOk vind ik dat zowel vrouwen als mannen gewoon moeten kunnen werken. Al moet ik toegeven dat als je een gezin hebt ik er wel anders tegen aankijk. Ik merk wel dat tegenwoordig veel tweeverdieners zijn waar de kinderen dan onder lijden. De kinderen worden overdag naar een opvang gebracht en s’avonds om 18 uur pas weer opgehaald. Hoe vaak ben je dan in contact met je kind? En hoe kan je op deze manier een kind goed opvoeden? Een kind heeft tot zijn puberteit ouders nodig, en ik ben ervan overtuigd dat dit niet ten goede komt voor de ontwikkeling van een kind! Ik vind dat dan 1 van de ouders part time moet gaan werken tot de kinderen een bepaalde leeftijd bereikt hebben dat ze wat zelfstandiger zijn. Als je besluit om samen kinderen te nemen moet je er ook voor gaan!

    Een leuk artikel en disuccie punt! :)
    Heel veel succes he, ik hoop dat er nog vele reacties volgen!

      /   Reply  / 
  2. Fenneke

    Ja Janien, zo denk ik er ook over.

      /   Reply  / 
  3. Sjoukje Dijkstra

    Hoi Fenneke en Janine,

    Bedankt voor jullie reacties. Ben het ook helemaal met jou eens, Janine :-) Goed ook om die discussie omtrent gezin combi werk aan te zwengelen. Hoewel sommige mensen soms financieel gezien bijna niet anders kunnen, vind ik ook dat bij mensen (bij wie het anders kan) dat er ook een betere combinatie/ oplossing gezocht moet kunnen worden, zodat de kinderen niet dagelijks in de cress gedumpt worden (en dus niet de dupe worden van evt carriere-ambitie van de ouders). Niks mis met ambitie, maar niet ten koste van een gezin. Soms moet je ook gewoon keuzes maken.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Boekentip: De bijna dertigersdip - Is dit alles? | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>