‘Hersenmuziek’ reduceert stress

Ooit wel eens afgevraagd of je hersenen geluid maken? Natuurlijk, je hoort jezelf wel eens denken en je brein kraakt soms dat het een lieve lust is, maar dat je hersenen ook best melodieus zijn? Ik had geen idee. 

Wetenschappers in de Verenigde Staten menen dat het afspelen van een zogenaamde hersen “soundtrack” een rustgevend gevoel geeft. Dit zou vooral van pas komen bij medewerkers die spoedeisende hulp verlenen en dit vaak onder stressvolle omstandigheden moeten doen.

Soundtrack
Hoe dat werkt? Volgens Robert Burns van de wetenschappelijke en technische afdeling van Homeland Security schuilt er onder elke hersenpan een “soundtrack”. Wanneer dit wordt opgenomen en beluisterd door degene van wie de geluidsgolven afkomstig zijn, kan dit voor een verscherpt reactievermogen zorgen tijdens een crisis en voor een rustgevend gevoel naderhand.

Politiemensen, ambulancemedewerkers en brandweerlieden zouden hier veel baat bij hebben, meent Burns: “Hun werk brengt veel spanning met zich mee. Daarom zijn we hard op zoek naar manieren om deze mensen te laten presteren op de toppen van hun kunnen, terwijl ze tegelijkertijd meer rust krijgen als ze geen dienst hebben.”

Beter geconcentreerd
Nadat de hersengolven zijn omgezet in muziek, krijgt elke persoon een specifiek luisterschema, aangepast aan werkomgeving en behoeften. De compositie is zo ontworpen dat  daarmee – afhankelijk van de staat waarin de persoon zich bevindt – hij of zij beter slaapt, minder stress ervaart of juist alerter is en beter geconcentreerd op beslissende momenten.

Geniaal. Ik zou zeggen: doe ook gelijk alle agressieve omstanders die het nodig vinden hulpverleners in elkaar te timmeren een brainwave (eh… brainwash) en klaar is kees.

Bron: upi.com

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>