Kantoormedewerkers alerter door blauwe verlichting

Uit onderzoek van de Universiteit van Surrey (het Surrey Sleep Center), in samenwerking
met Philips Lightning, blijkt dat verandering
van traditionele kantoorverlichting werknemers
helpt alerter te blijven. Door te werken onder blauw-getinte verlichting (in plaats van witte verlichting) zouden werknemers minder snel slaperig worden gedurende de dag.

Het blauw verrijkte licht zou effectiever zijn dan wit licht, wegens de invloed op de onlangs ontdekte ‘novel photoreceptor’ in het oog. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 104 kantoormedewerkers op twee afdelingen. Na basis assesments onder de huidige lichtcondities, werd elke deelnemer aan het onderzoek bloot gesteld aan twee nieuwe lichtcondities, gedurende vier weken per lichtsoort. De bauwe lichtsoort (17.000 K) en het witte licht (4.000 K).

Aan de hand van vragenlijsten en beoordelingsschalen werden alertheid, stemming, performance, mentale inspanning, hoofdpijn en ooginspanning gemeten. Uit het onderzoek bleek de blootstelling aan blauw licht te zorgen voor: een verbeterde stemming en nachtrust, een groter concentratievermogen, betere werkresultaten, focus- en oogspanning en afname van moeheid in de avond.

Objectief of bevooroordeeld?
Vraag is natuurlijk hoe objectief dit onderzoek daadwerkelijk is, daar Philips erbij gebaat zou kunnen zijn, wanneer bedrijven masaal overstappen op de blauwe verlichting. Alhoewel, Philips in dat geval natuurlijk niet het eerste bedrijf zou zijn dat wel vaart bij de ‘vier-uur-dips’ van medewerkers. Men neme het vier-uur-soepie van een bekende fabrikant, of wat te denken van de pijnstiller die medewerkers snel (net voor die ene belangrijke presentatie) van hun hoofdpijn afhelpt?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>