Haal voordeel uit je lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek

webpages.shepherd.eduRecente studies tonen aan dat een werkgever zich in de eerste tien minuten van een sollicitatiegesprek al een mening vormt van de sollicitant. Hierbij baseert hij zijn mening veelal niet op de inhoud van het gesprek, maar – onbewust of bewust – met name op de lichaamstaal van de sollicitant.

“85 procent van onze communicatie bestaat niet uit woorden, maar uit stemtoon, de manier waarop je zit en beweegt, plus daarnaast een veelheid van andere boodschappen die je ongewild uitzend met je lichaam”, aldus Greg Hartley, lichaamstaal expert, die 20 jaar ervaring heeft als ondervrager in het leger.

Do’s en dont’s
De kunst van lichaamstaal onder de knie krijgen? Lees dan goed deze do’s en don’ts door en haal zelfs voordeel uit je (onbewuste) non-verbale communicatie.

1. Wees echt vanaf het begin
Wanneer je degene ontmoet, waarmee je het sollicitatiegesprek hebt, laat dan een echte lach zien, die doorschijnt in je ogen. Bied een sterke handdruk en zeg iets als: “Aangenaam kennis te maken”, om een sterke indruk te maken.

Volgens Janine Driver, lichaamstaal expert, ook wel bekend op het internet als “Lyin’ Tamer”, toont goed oogcontact respect en interesse. 60% oogcontact zou ideaal zijn. Daarbij adviseert ze te focussen op het bovenste gedeelte van het gezicht, van de linker wenkbrauw tot de brug van de neus naar de rechter wenkbrauw. Vermijd staren naar het voorhoofd, de lippen of mond van de andere persoon.

2. Een overdosis energie werkt niet
Een energieke uitstraling is prima, maar een teveel aan energie kan leiden tot een ‘toneelspel’ dat Hartley definieert als “adapters”. Hiermee bedoelt hij dat je die energie kwijt moet en je dan vaak (onbewust) gaat zitten frunniken. Een teken aan de wand dat je onzeker bent of nerveus. Misschien is het makkelijker gezegd dan gedaan, maar Driver adviseert dat je tijdens het gesprek nooit je gezicht, keel, mond of oren aanraakt. Doe je dit wel, dan kan je gesprekspartner denken dat je iets achterhoudt, ook al is dit niet waar. Om geloofwaardig over te komen, is het nodig dat je vermijdt je gezicht aan te raken.

dkimages.com

3. Wat te doen met handen en armen?
“Gesloten handen zijn een signaal van geslotenheid”, zegt Driver. Met een palm-tegen-palm gebaar met een duim over de andere, zendt je het signaal uit dat je bevestiging nodig hebt van je gesprekspartner. Om zelfverzekerd en ontvankelijk over te komen, leg je handen open en relaxed op tafel. “Wanneer je lichaam open is, projecteer je vertrouwenswaardigheid. Vermijd daarom ook het kruisen van je armen over je borst. Wanneer je dat doet, lijk je gesloten, defensief, verveeld of ongeïnteresseerd.

4. Het kruisen van je benen
Kruis je benen niet. Volgens Driver creëert deze pose een muur tussen jou en je gesprekspartner. Het kan ook afleidend werken, wanneer je je benen over en weer blijft kruisen. Gekruisde enkels zijn tevens not-done, omdat je dan uitzendt dat je liever ergens anders wilt zijn.

5. Houding
Een rechte houding is noodzakelijk tijdens het gesprek. Trek je schouders naar achteren en zit rechtop. Hiermee geef je jezelf ook een boost van zelfvertrouwen en kun je beter ademen. Dit kan je helpen om gevoelend van nerveusheid en ongemak te verminderen.

6. Vinger gebaren
Dat je met je vingers obscene gebaren kunnen maken, is bekend. Dat je er ook signalen mee uit kunt zenden, minder. Drivers suggereert dat het kruisen van de vingers of het tegen elkaar aanleggen van de vingertoppen, maakt dat je arrogant overkomt. Ook geeft ze aan dat je de punt van je wijsvinger nooit een wijsgebaar (als de loop van een pistool) moet maken. “Dat zijn agressieve boodschappen, die je moet vermijden uit te zenden.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>