Ontslagen? Word cybercrimineel, want criminaliteit loont…

“Dit is geen economische crisis. Dit is een criminele crisis.” Dat roept Steven Brown, die onlangs nog in het nieuws kwam, wegens een aanvaring met Peter R. De Vries en zijn ‘voornemen’ een nieuwe politieke partij op te richten (Legaliseer Drug Partij Nederland). En of de crisis nu echt ontstaan zou zijn door de zogenaamde ‘elite-gangsters uit de bovenwereld’, zoals de voormalig drugbaron ze noemt, duidelijk is dat deze dip de criminelen in de onderwereld geen windeieren legt en dat de crisis - crimineel of niet - in ieder geval oorzaak is voor meer criminaliteit, met name op de digitale snelweg.

De ondergrondse (cyber)economie profiteert namelijk sterk van de huidige economische situatie. Zo meldt internetcontentbeveiliger Trend Micro in een persbericht. Cybercriminelen werven volgens Trend Micro massaal onder programmeurs en IT-professionals die door de economische crisis hun baan zijn verloren. Hoe ze werven is onduidelijk, maar zo geeft de antivirusspecialist aan: “Ervaren en technisch vaardige mensen worden ingezet om bijvoorbeeld inloggegevens of online profielen te verzamelen.” Conclusie: deze mensen moeten toch ergens vandaan komen? Ben je dus IT’er, ontslagen en op zoek? Wie weet krijg je binnenkort wel een ‘aantrekkelijk’ aanbod. Of je erop in wilt gaan, is een tweede. 

Vraag en aanbod
“De brede beschikbaarheid van goedkope malwaretechnologie en van IT’ers die op zoek zijn naar een nieuwe job, zorgen ervoor dat cybercriminaliteit steeds beter loont. Het aanbod aan illegaal verworven vertrouwelijke gegevens is zelfs zo groot, dat de kosten voor deze informatie omlaag gaan”, aldus Trend Micro.  Opvallend, want – ondanks dat ik geen ster ben ik economie én wiskunde – je zou toch denken als het aanbod groter is dan de vraag, dat het op den duur juist minder zal lonen in plaats van meer, zoals Trend Micro beweert.

Anyhoe, dat blijkt ook maar weer uit de prijsdaling, want zo vervolgt Micro Trend: Hackers rekenen nu 35 euro voor gestolen bankgegevens en slechts 25 euro voor creditcardgegevens. Spammers krijgen dertigduizend geverifieerde Belgische e-mailadressen voor ongeveer vijf euro, terwijl één miljoen wereldwijde e-mailadressen nog geen vier euro kosten”, aldus Trend Micro. Niet veel dus. Daarmee kun je nog niet eens een dag rondkomen.

Pas op
Ook jouw Hyves-, Facebook- of Myspaceaccount kan gehackt worden. “Er zijn gevallen bekend van gehackte Facebook- en MySpace-accounts waar uit naam van bekenden wordt gevraagd om geld of persoonlijke informatie. Ook de inloggegevens voor sociale-netwerkaccounts zijn erg goedkoop. Hackers bieden MySpace- en Skype-gegevens aan voor één euro, terwijl een Facebook-profiel slechts negentig eurocent moet opbrengen”, aldus Trend Micro.

Verzeker je tegen webcriminaliteit
Het groeiende risico van identiteitsdiefstal brengt volgens de softwareproducent een andere trend met zich mee. Zo wordt in het Verenigd Koninkrijk door een verzekeringsmaatschappij al een polis aangeboden, waarmee mensen of bedrijven zich kunnen verzekeren tegen deze webcriminaliteit. Trend Micro verwacht dat andere Europese landen zullen volgen. Een verzekering tegen digitale criminaliteit, het moet serieus niet gekker worden. De softwareproducent voorspelt tot slot ook een toename van de inzet van mobiele apparatuur, sociale-netwerksites en VoIP-technologie.

Bron: Het Laatste Nieuws

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ontslagen? Word cybercrimineel, want criminaliteit loont…

  1. Pingback: Monsterboard gehackt, gegevens van 75 miljoen mensen op straat | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>