Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes, maar hoe staat het met Jan Modaal?

Het aantal faillisementen in Nederland bedroeg dit jaar 75 procent meer dan vorig jaar. Ook breken de werkloosheidscijfers alle records. Na een kijkje in zijn ietwat beslagen glazen bolletje, weet DNB-president Nout Wellink ons in ieder geval te vertellen dat deze nu zal oplopen van 2,8% naar 8 à 9% in 2011.

Een hoop cijfertjes dus, maar wat vertellen deze ons nu over Jan Modaal?

Jan Modaal? Ach, die zal Wellink in ieder geval z’n reet roesten, so to speak. Wellink mag zich dan grote zorgen maken, maar of dit dan geldt voor de gewone man in de straat die toch een stuk minder te makken heeft dan de heer Wellink en consorten? Ik denk et niet.

Otto Normalverbraucher
De socialistische Jan Modaal – ook wel Otto Normalverbraucher op z’n Duits – wil namelijk geen woord meer over de crisis horen. Vandaar ook dat Woutertje afgelopen donderdag heel trots het startsein gaf voor de website Stopdecrisis.nl.

Crisis, hoezo crisis?
Alsof dat enige zoden aan de dijk zet. Linkse Jan, die meent dat het maar es afgelopen moet zijn met dat negatieve geleuter, vindt van wel. Met auteur Keilman van et boek ‘Crisis? Hoezo crisis?’ als grote voorbeeld menen de intiatiefnemers achter het ‘positieve’ geluid de angst van het publiek wel eventjes te kunnen wegpoetsen. Dat zoiets niet kan, want dan moet de crisis maar eerst es echt afgelopen zijn, komt niet in de hoofden van deze slimmeriken op.

Jantje lacht, Jantje huilt
Ok, toegegeven. Wellicht dat negatieve berichtgeving alle Jantjes modaal nog verder in een depressie doet zinken, maar dat betekent niet dat de ‘betoverende’ glimlach van Bos alles goed kan maken. Zeker ook omdat et niet geloofwaardig overkomt; de ene keer is die somber en de andere keer zegt ie weer dat we et allemaal niet zo zwart moeten inzien.

7 procent minder
Jan Modaal is er niet mee geholpen. Jan Modaal is namelijk werkloos, krijgt er geen werk door en moet gewoon zelf aan de bak om door deze periode heen te komen. Met 7 procent minder te makken (zoals berekend door de Rabobank) zal Jan, ofwel Koos/Toos werkeloos, het moeten doen tot in ieder geval 2011, want dan zal de economie zich volgens een stelletje knappe koppen hopelijk weer wat gaan herstellen. Wishful thinking?  We zullen zien…

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Cijfertjes, cijfertjes, cijfertjes, maar hoe staat het met Jan Modaal?

  1. Pingback: Baasjes kunnen hond niet meer betalen (filmpje) | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>