Zinnig ge-Twitter

Zo nu en dan lees je een berichtje / artikel waarvan je denkt: mmm daar zou ik wel wat meer van willen weten of kan ik daar niet aan bijdragen / meewerken? Onderstaand artikel is vooral interessant voor twitteraars (mensen met een Twitter account) die actief tweeten.  Dus lurkers (twitteraars die alleen een twitteraccount hebben om anderen te volgen i.p.v. niet zelf berichten te posten) die hoeven niet te reageren! Dus wil je meehelpen aan een universitair taalonderzoek:

AMSTERDAM – Nederlandse en Vlaamse taalwetenschappers zijn op zoek naar twitteraars die hun tweets en persoonlijke gegevens beschikbaar willen stellen voor taalonderzoek.

Zes universiteiten in Vlaanderen en Nederland werken samen aan de ontwikkeling van SoNaR, een groot archief met Nederlandse teksten voor wetenschappelijke doeleinden.

Bij het verzamelen van teksten gaat speciale aandacht uit naar teksten waar lezers mee in aanraking komen via nieuwe media, zoals blogs, chats en tweets. Twitteraars kunnen zich per e-mail aanmelden voor het onderzoek

Nieuw taalgebruik

De taalwetenschappers bouwen het archief op om in de toekomst te kunnen onderzoeken waarover en hoe er geschreven werd in de eenentwintigste eeuw.

Vooral over het gebruik van taal in nieuwe media is nog relatief weinig bekend. In totaal moet het archief straks minimaal 500 miljoen woorden bevatten.

Het is voor iedere twitteraar mogelijk om zijn tweets ter beschikking te stellen van de onderzoekers.

Aanmelden

Als een twitteraccount openbaar is, hoeft er geen expliciete toestemming te worden verleend voor het opnemen van de tweets in het corpus. Wel hebben de onderzoekers persoonlijke gegevens nodig van twitteraars.

Mensen die willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen de naam van hun account, hun geslacht, leeftijd en woonplaats (bijv. “@suzan, v, 30, Nijmegen”) mailen naar Wies de Beijer ([email protected]).

Bron: ANP

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>