Werknemers zijn vaker op tijd. Komt dit voort uit angst of verandering van de arbeidsethos?

Steeds meer werknemers beginnen hun werkdag op tijd. 15 procent van de mensen zegt minstens één keer per week te laat te komen. In 2008 was dit 20 procent. Dat blijkt uit onderzoek van CareerBuilder.com onder 2482 Amerikaanse werkgevers en 3910 werknemers. Vooral nu in tijden van crisis en massaontslag proberen werknemers zich van hun beste kant te laten zien. Nou in ieder geval willen ze zo min mogelijk negatief opvallen. Een klein dingetje als te laat komen kan namelijk net die spreekwoordelijke druppel zijn, die de emmer doet overlopen.. Als avondmens heb ik inmiddels aanvaard dat mijn opstartsnelheid niets is vergeleken met mijn typische ochtendmens collega’s. Dit is echter geen excuus om te laat te komen en vraagt juist om beter timemanagement m.b.t. de ochtendroutine. Maar waarom zijn sommige mensen nou eigenlijk te laat?

Redenen

Er worden vele verschillende redenen gegeven waarom men te laat komt. Het populairste excuus is ‘het verkeer’. Maar ook gebrek aan slaap (19 procent), slecht weer (9 procent) en vertraging door de kinderen (8 procent) worden vaak als excuus gebruikt. Andere veelgegeven redenen hadden te maken met problemen met het openbaar vervoer, kleding of huisdieren. Ongeveer een derde (32 procent) van de werkgevers zegt ooit een werknemer te hebben ontslagen vanwege te laat komen.

 

Eerlijk zijn

“Of het nu een gevolg is van angst in verband met de economie of gewoon een verandering in houding, werknemers zijn de afgelopen jaren in ieder geval beter geworden in het plannen van hun agenda’s en het op tijd op kantoor komen”, stelt Rosemary Haefner van CareerBuilder. Maar ongeacht de reden waarom een werknemer te laat is, zou hij of zij altijd eerlijk moeten zijn tegen de leidinggevende, vindt Haefner.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>