Door teamverband beter bestand tegen vermoeidheid

Vermoeidheid kan  aanleiding geven tot gevaarlijke fouten, maar personen die in  teamverband werken kunnen beter met het probleem omgaan dan collega’s  die individueel moeten werken. Dat is de conclusie van een onderzoek van  wetenschappers aan de London South Bank University bij Britse soldaten.  De Britse onderzoekers stellen daarbij dat teams meer gemotiveerd  lijken om goede prestaties af te leveren en er oplossingen kunnen worden  uitwisselen om de beste resultaten te bereiken.

“Vermoeide  soldaten bleken bij mathematische tests gevoelig slechtere scores te  halen dan collega’s die uitgerust aan de proef konden beginnen,” merkt  onderzoeksleider Daniel Frings, docent sociale psychologie aan de London  South Bank University, op. “Wanneer er in team gewerkt kon worden,  bleken de resultaten van de groep gelijk te blijven, ongeacht de graad  van vermoeidheid. Dat zou mogelijk te maken kunnen hebben met het feit  dat sommige groepsleden minder gevoelig zijn voor vermoeidheid en ook  onder die omstandigheden op een hoog niveau kunnen blijven presteren.”

“Frings  zegt dat vermoeide personen vaak terugvallen op een star denkpatroon,  gebaseerd op vroegere ervaringen,” aldus het webmagazine Science Daily.  “Daardoor zijn ze minder goed in staat om te reageren op situaties waar  creatief een antwoord moet worden gevonden. Bij vermoeidheid zouden  beslissingen volgens Frings moeten worden genomen op groepsniveau en  niet aan het individu mogen worden overgelaten. Wanneer dat niet  praktisch blijkt, zouden medewerkers getraind moeten worden om het  starre denkpatroon bij vermoeidheid te herkennen en belangrijke  beslissingen uit te stellen.” (MH)

Bron: Expres.be

1 Reacties // Reageer

One thought on “Door teamverband beter bestand tegen vermoeidheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>