Trend: Belgen nemen steeds vaker een break van hun loopbaan

Tijdens  het voorbije jaar hebben in België 16.715 werknemers een deeltijdse of  volledige loopbaanonderbreking genomen voor bijstand of verzorging van  een zwaar ziek gezinslid of aanverwante. Dat is het hoogste aantal dat  werd opgetekend sinds de regeling dertien jaar geleden werd ingevoerd. Jaarlijks  maken 26.500 leerkrachten gebruik van voltijdse of deeltijdse loopbaanonderbreking. Dat blijkt uit cijfers van het federaal ministerie  van onderwijs. Dat betekent dat 16,5 procent van de leerkrachten beroep  doet op één van de zeventien formules die rond de loopbaanonderbreking  zijn uitgewerkt.

Loopbaanonderbreking populairder bij Belgische werknemer

Twee jaar geleden namen 14.721 werknemers een loopbaanonderbreking. Dat  blijkt uit cijfers van federaal minister van werk Joëlle Milquet. Het  voorbije jaar namen 4.434 werknemers een voltijdse loopbaanonderbreking,  terwijl 5.418 personen voor een halftijdse loopbaanonderbreking kozen.  Daarnaast besloten 5.783 werknemers een één-vijfde loopbaanonderbreking  te nemen, terwijl nog eens 1.080 anderen van een driekwart naar een  halve loopbaan overstapten. In het Vlaamse Gewest werden 14.013 dossiers  geteld, tegenover 2.192 in Wallonië en 510 in Brussel. Tijdens het  eerste kwartaal van dit jaar werden 11.047 dossiers opgemerkt.

 

Eén op zes leerkrachten neemt loopbaanonderbreking

In driekwart van de gevallen gaat het om een deeltijdse  onderbreking, waarbij de betrokkenen wel aan de slag blijven. De meest  populaire formules zijn de deeltijdse loopbaanonderbreking en verlof  voor verminderde prestaties om sociale of familiale redenen, met telkens  4.000 leerkrachten. Op de traditionele voltijdse loopbaanonderbreking  werd door 1.500 leerkrachten beroep gedaan. Daarmee staat die formule  slechts op de achtste plaats. De cijfers hebben enkel betrekking op  personen die rechtstreeks betaald worden door het ministerie van  onderwijs. Het personeel van hogescholen en mensen die door scholen zelf  betaald worden, is hierin niet begrepen. (MH)

Bron: Expres.be

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>