Jongeren willen ethische opstelling bedrijfsleven

Jonge consumenten houden er verschillende visies op na tegenover de  ethische opstelling van het bedrijfsleven. Dat is de conclusie van een  studie van One Young World, een organisatie die werd opgericht door  topfiguren van de reclamebureaus Havas en EuroRSCG en het  onderzoeksbureau YouGovStone, in eenentwintig landen bij jongeren tussen  twintig en dertig jaar oud uit de relatief hogere inkomensklasse en met  een hoger opleidingsniveau.

“Uit het onderzoek blijkt dat 69  procent van de jongeren van mening is dat bedrijven een centrale rol  zouden moeten spelen in het bestrijden van de armoede,” aldus het  webmagazine Warc.com. “Ook blijkt dat 73 procent van de ondervraagden  van oordeel is dat winstgevende bedrijven een maatschappelijke bijdrage  zouden moeten leveren, terwijl 64 procent zegt te willen werken voor een  onderneming die ze bewonderen en 60 procent aangeeft alleen te willen  werken voor een bedrijf dat de ethische opstelling van de respondent  deelt.”

In de Verenigde Staten blijkt volgens de onderzoekers  echter dat slechts 45 procent van de twintigers van mening is dat  bedrijven een centrale rol moeten spelen in het bestrijden van de  armoede. Anderzijds wordt aangvoerd dat vooral in groeimarkten van de  privésector een sterke positie op het gebied van maatschappelijk  verantwoord ondernemen wordt gevraagd. In China eist 85 procent van de  jongeren een ethisch gedrag van de bedrijven, gevolgd door India (84  procent) en Indonesië (83 procent).

Het onderzoek toont verder  aan dat 53 procent van de respondenten van mening is dat multinationale  ondernemingen teveel aanrekenen voor hun producten. “Maar ook daar zijn  de meningen bijzonder uiteenlopend,” stippen de onderzoekers aan. “In  Frankrijk vindt 61 procent van de ondervraagden dat multinationals te  hoge prijzen aanrekenen, terwijl in Frankrijk slechts een cijfer van 37  procent wordt opgetekend.”

Ook blijkt 70 procent van de  respondenten dat het publiek moet worden beschermd tegenover een  ongebreideld kapitalisme. Daar laten de Verenigde Staten, Brazilië en  Frankrijk met een cijfer van 51 procent de laagste score optekenen. (MH)

Bron: Expresse.be

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>