Voor werk moet je in de Randstad zijn

 

Als je werk zoekt, kun je maar beter in de Randstad wonen. Mensen in  in de periferie van Nederland komen na ontslag veel moeilijker aan nieuw werk dan mensen in de Randstad. Onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wijst dit uit. Er is wel een oplossing voor deze groep.

De kans op een baan wordt groter als mensen bereid zijn om (ver) te reizen.  Alleen blijkt dat mensen daar niet echt dol op zijn: werkzoekenden willen zelden verhuizen voor een nieuwe baan vanwege de kinderen, het koophuis of een werkende partner. Als ze al dagelijks moeten forenzen, mag de afstand niet groter zijn dan 50 kilometer.

De overvolle Randstad heeft zo zijn voordelen als het gaat om vinden van werk. Dat gaat hier twee tot vier keer zo snel als in Zeeland of Oost-Groningen. Mensen in de ‘periferie’ werken vaak bij grote bedrijven waarin ze specialistische vaardigheden en kennis moeten inzetten. Vaardigheden die niet makkelijk te gebruiken zijn in andere sectoren. Een voorbeeld hiervan is de ijzer- en staalindustrie in de regio IJmond.

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving moet de overheid een aantal maatregelen nemen buiten de Randstad waardoor mensen daar ook makkelijker nieuw werk kunnen vinden. Zo zou Den Haag onder meer omscholing moeten bevorderen en de dienstensector moeten stimuleren  (onder meer mkb, zakelijke dienstverlening en ICT). Ook de bereikbaarheid van bedrijven moeten verbeteren.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>