Dalende werkloosheid is niet per se goed nieuws

cbs_werkloosheid_1_060611De werkloosheid in Nederland is in november gedaald tot 8,2 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is niet per se goed nieuws, want deze daling heeft vooral te maken met het aantal mensen dat zich terugtrekt van de arbeidsmarkt. Het aantal banen is niet toegenomen.

Mensen die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt  zijn bijvoorbeeld jongeren die alsnog gaan studeren omdat ze geen werk kunnen vinden, of mensen tussen de 25 en 45 die niet meer op zoek gaan naar werk omdat ze een werkende partner hebben.

Het CBS telde vorige maand 653.000 werklozen. Dat waren er 21.000 minder dan een maand eerder, toen de werkloosheid uitkwam op 8,5 procent.

Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt echter dat het aantal WW-uitkeringen in november is toegenomen tot 419.000, een groei van 3 procent ten opzichte van oktober. Vooral bij seizoensgevoelige sectoren als landbouw, horeca en de bouw gingen er meer mensen de WW in. En onder de jeugd is het helemaal kommer en kwel: het  WW-uitkeringen van jongeren onder 25 jaar nam met 6 procent meer dan gemiddeld toe.

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>