Hoe word je Zelfstandig Ondernemer?

Hoe word ik ZZPer?

Hoe word ik ZZP'er? - Bron afbeelding: leics.gov.uk

Een veelgestelde vraag: hoe word ik ZZP-ondernemer? Een ZZP-er of freelancer is een zelfstandig ondernemer die werkt voor eigen rekening en voor meerdere opdrachtgevers. ZZP-ers worden steeds populairder en het aantal mensen dat kiest voor het zelfstandig ondernemerschap is de laatste jaren dan ook sterk groeiende. Voor de mensen die ook als Zelfstandig ondernemer aan de slag willen, maar niet weten waar te beginnen, volgt hier stapsgewijs praktische en bruikbare informatie.

Verplichtingen
Ten eerste, je schrijft jezelf als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel. Dat is niet verplicht, maar wel aan te raden. Wel verplicht is dat je je inschrijft als Zelfstandig Ondernemer bij de Belastingdienst voor een BTW nummer. Daarnaast zul je een correcte administratie moeten voeren.

Aftrekposten en registratie
Zelfstandige ondernemers hebben recht op forse aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en investeringsaftrek. Echter, de belastgingdienst stelt wel strikte voorwaarden aan het ondernemerschap. Om de aftrekposten voor ondernemers te kunnen benutten is het niet genoeg om ondernemer te zijn. Er komt meer bij kijken. Zo moet je ten minste 1.225 uur aan je onderneming besteden. Dat is een harde eis waarop streng wordt gecontroleerd. Zorg er dus voor dat je alle tijd die je aan je onderneming besteedt goed registreert. Denk daarbij niet alleen aan de feitelijke bezigheden, maar ook aan de voorbereiding, zoals het opstellen van een ondernemingsplan, contacten met adviseurs, werving van klanten of contacten met leveranciers. De norm van 1.225 uur geldt voor een heel jaar, dus ook als je later in het jaar een onderneming opstart.

Wie bepaalt wie zzp’er is en wie niet?
In eerste instantie bepaal je dit zelf. Indien je jezelf presenteert als zelfstandig ondernemer en bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de

belastingdienst, ben je ondernemer. Er zit wel een addertje onder het gras, want in bepaalde omstandigheden kan de belastingdienst of de UWV toch oordelen dat je werknemer bent. Ze kunnen dat doen als er sprake is van een gezagsverhouding tussen jou en je opdrachtgever, bijvoorbeeld omdat je dezelfde werkzaamheden voorheen in loondienst voor hetzelfde bedrijf uitvoerde.

VAR-verklaring
Om duidelijkheid te scheppen over de ondernemerschap is er de VAR-verklaring. Een geldige VAR-verklaring is bij veel opdrachtgevers verplicht. Klik hier om meer te lezen over de VAR-verklaring of om de VAR-verklaring aan te vragen. Het doel van een VAR verklaring is om vast te stellen dat je niet in feitelijke loondienst bent bij je opdrachtgever en dat je opdrachtgever wordt gevrijwaard van eventuele aanspraken op premies en loonbelastingen. Met een VAR Verklaring geef je aan dat je persoonlijk garant staat voor de juiste afdracht van belastingen en premies. Wanneer je de VAR-verklaring hebt ingevuld, stuur je deze op naar de Belastingdienst. Helaas kunnen ze je bij de Belastingtelefoon niet vertellen op welke gegevens een verklaring wel of niet wordt afgegeven. Dus, Leuker kunnen ze het niet maken…

Sociale zekerheid – Verzekeringen
Als zelfstandig ondernemer heb je helaas geen recht op uitkeringen wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Je bent niet – zoals werknemers in dienst van een bedrijf dat wel zijn – veplicht verzekerd tegen werkloosheid. Uiteraard kun je jezelf wel verzekeren tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Dat kost misschien wat, maar dan heb je ook wat. Anders belandt bij ziekte of erger misschien in de bijstand en dat wil je waarschijnlijk ook niet.

Zelfstandig, maar dan zonder al die administratieve rompslomp?
Bedrijfseconoom Kees de Kruijff bedacht een constructie om het de zelfstandigen wat makkelijker te maken. Ze kunnen zich bij ZZP Oké aansluiten. Daar wordt een persoonlijk detacheringbureau voor je opgericht. Op deze manier ben je in dienst van je eigen BV en de jaarlijkse VAR verklaring kan de prullenbak in. Lees ook dit artikel in Sprout.

Blueprintfundraising.com

Het Zelstandig Ondernemerschap levert wel een hoop administratieve rompslomp op - Bron afbeelding: Blueprintfundraising.com

Meer weten? Op ZZP-Nederland vind je ook handige informatie en tips over het Zelfstandig ondernemerschap.

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hoe word je Zelfstandig Ondernemer?

  1. Pingback: Train die brain | Carriere

  2. Pingback: Administratieve ellende voor ZZP’ers alleen maar groter | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>