VAR straks ook online via Belastingdienst

belastingdienstMet enige vertraging wordt het vanaf 3 oktober  mogelijk om online een zogeheten Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) in te vullen via de website
van de Belastingdienst.

Eerder was aangekondigd dat het invullen en versturen al op 22 september mogelijk zou zijn, maar die datum is niet gehaald. De VAR blijft ook gewoon via papier te regelen. Het formulier is te vinden in het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst. ZZP'ers die hun VAR liever op papier aanvragen, kunnen dat gewoon blijven doen. Ze kunnen het aanvraagformulier downloaden en printen of bestellen bij de BelastingTelefoon.

Wie elektronisch aangifte inkomstenbelasting doet, kan het formulier overigens ook op het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst vinden. Er is dan geen DigiD nodig, omdat al is ingelogd met de gebruikersnaam en een wachtwoord.

Wat is VAR?
De Verklaring arbeidsrelatie heeft een sterke werking. Dat wil zeggen dat de opdrachtgever altijd mag uitgaan van een Verklaring arbeidsrelatie (var) van een opdrachtnemer waarop staat vermeld 'winst uit onderneming' (var-WUO) of 'werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap' (var-dga). De opdrachtgever hoeft als de opdrachtnemer zo'n verklaring overlegt, dus niet te beoordelen of de opdrachtnemer bij hem wellicht toch in dienstbetrekking is. Voor de opdrachtgever ontstaat zo rechtszekerheidrechtszekerheid. Ook de opdrachtnemer hoeft (als hij de gegevens op de aanvraag correct heeft vermeld) zich geen zorgen meer te maken over premieplicht. Natuurlijk moet de opdrachtnemer alle inkomsten wel verantwoorden voor de inkomstenbelasting.

Een lijn?
“Het invullen van VAR online had al veel eerder geregeld moeten worden”, vindt ZZP’er Johan Smet. “Freelancers en ZZP’ers worden in verhouding met ondernemers erg achtergesteld. Freelancers en ZZP’ers zouden wat mij beteft op een lijn getrokken moeten worden met Ondernemers.”

Met Johan eens of niet? Laat hieronder je reactie achter.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>