Tips: Dont’s tijdens sollicitatiegesprek

Om een sollicitant nou direct al bij binnenkomst te overvallen met een sollicitatie-comité van twee of meer personen kan overweldigend zijn. Verder is het ook niet raadzaam om – in jurypositie – aan de andere kant van de tafel te gaan zitten.

Foksuk.nl
Te vaak komt het nog voor dat een sollicitant (zelfs al gaat het om een hbo’er of academicus) niet gelijkwaardig wordt behandeld. Zeker wanneer iemand reeds enkele jaren ervaring heeft in zijn vak, kan dat een afknapper zijn, voor de sollicitant dan wel te verstaan.
Voor de juiste, positieve houding:

- Verdiep je in de sollicitant: kortom lees CV en eventuele mailwisseling goed door. Het getuigt van disinteresse, wanneer er tijdens het gesprek overduidelijk blijkt dat brief of mail en bijlagen duidelijk niet zijn doorgenomen. Wanneer de sollicitant meerdere keren zou moeten verwijzen naar de gestuurde mail en/of bijlagen, is dat een teken aan de wand.

- Stel geen onnodige vragen – Wanneer uit mailwisseling en/of CV overduidelijk blijkt dat de sollicitant (om een voorbeeld te noemen) een aantal jaren heeft als IT’er, vraag je niet of hij/zij weet hoe met de computer om te gaan. Wellicht een open deur, maar believe it or not dit soort vragen worden soms gesteld tijdens een sollicitatiegesprek.

- Last but not least, neem de tijd. Vluchtig gedrag en/of telefoontjes die tijdens een gesprek beantwoord moeten worden, leiden af en zijn bovendien onbeleefd.

Zelf nog goede tips? Laat ze horen. Verder ben ik ook wel benieuwd wat de ervaringen zijn van sollicitanten: je meest slechte sollicitatiegesprek ooit of juist het beste gesprek, tips voor degene(n) aan de andere kant van de tafel en andere sollicitatie-ervaringen.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>