Jammer! Een afwijzing op een sollicitatie –deel 2

Niet elke sollicitatie leidt tot succes. Het kan zijn dat je een brief ontvangt waarin je ‘vriendelijk bedankt’ wordt voor je belangstelling, maar waarin je ‘tot onze spijt’ toch niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is essentieel dat je jezelf op dat moment afvraagt wat de redenen voor deze afwijzing kunnen zijn zodat je je aanpak misschien een beetje kan bijsturen vóórdat je opnieuw aan het solliciteren gaat. Natuurlijk kunnen ook andere factoren meespelen: er was geen “klik”, je paste niet in het “profiel” (favoriet bij werkgevers en gehaat door werknemers) misschien had je zelfs wel het gevoel dat er sprake was van discriminatie. 

In de brief die je schrijft is het de bedoeling dat je in het kort aangeeft waarom jij denkt dat je geschikt bent voor juist die functie. Ga na of je dit wel duidelijk genoeg uitgelegd hebt. Controleer je brief daarnaast op eventuele schrijffouten, onduidelijke zinsconstructies of irrelevante inhoud. Zorg dat je in deze brief dezelfde toon gebruikt als de advertentie uitstraalt. Wees formeel als de advertentie formeel is, een beetje losser als de advertentie dat toelaat. Je brief mag niet te lang maar ook niet te kort zijn en moet de recruiter overtuigen om jou te willen ontmoeten.

Belangrijk is ook om je brief en CV naast elkaar te leggen en in samenhang met elkaar te bestuderen. Je CV en brief moeten elkaar aanvullen en geen simpele kopie zijn van elkaar. De brief moet de sterke punten van je CV accentueren zonder in herhaling te vallen en moet heel duidelijk bewijzen dat jij gemotiveerd bent om de functie uit te voeren. Je moet volledig zijn maar zonder overdrijven, zodat de recruiter nog iets van jou te weten kan of wil komen via een sollicitatiegesprek.

Als je alles nagekeken hebt en je denkt echt geschikt te zijn voor de baan, is het raadzaam het bedrijf te benaderen. Vraag degene die jouw sollicitatie beoordeeld heeft waarom hij jou niet geselecteerd heeft. Let wel: recruiters zijn meestal moeilijk bereikbaar, vooral wanneer ze in het midden van een selectieproces zitten. Als je de persoon in kwestie te pakken krijgt, is het goed om te vragen wat er in je CV niet overeenkwam met de functie waarvoor je solliciteerde. Probeer er ook achter te komen waarom je sollicitatiebrief niet overtuigend genoeg was om je toch uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Misschien zit er wel een gat in je CV of heb je een paar fouten geschreven waaraan de recruiter zich stoorde. Het is misschien niet leuk om kritiek te krijgen, maar het is altijd zinvoller om te weten waarom je niet bent aangenomen dan om ervoor weg te lopen. Leer van je fouten en verhoog de kansen voor je volgende sollicitaties!

En misschien zorgt jouw telefoontje er wel voor dat je nog een tweede kans krijgt bij hetzelfde bedrijf. Als namelijk geen van de geselecteerde kandidaten blijken te bevallen of als blijkt dat de kandidaten uiteindelijk zelf toch geen interesse hebben, zal het bedrijf weer terug moeten naar de eerste fase van de sollicitatie. Als ze jouw naam hebben gehoord is de kans vervolgens groter dat ze jouw brief opnieuw zullen lezen. Wie weet! Nee heb je, ja kun je krijgen.

Bron: Monsterboard.nl

 

Vermoed je dat discriminatie een rol heeft gespeeld in je afwijzing? Ga dan naar de website van het Landelijk Meldpunt Discriminatie – werk en sollicitatie http://members.chello.nl/~j.morreau/indexnw.htm

Meer tips of ondersteuning nodig? Kijk dan ook eens op mijn website: www.castiel.nl, volg mij op Twitter: http://twitter.com/CastielABC of kom gezellig linken op http://nl.linkedin.com/in/lisannespanbroek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>