‘Ik ben Aphrodite. Wat nu?’

Floor Drees blogt

Floor Drees blogt

Lees vanaf nu hier de wekelijkse column van Floor Drees. Nu even laat op de woensdagavond, maar op andere woensdagen op een meer christelijk tijdstip…

Door Floor Drees - De enige reden voor mij om na 3 vwo door te gaan met (privé)lessen Latijn waren de mooie verhalen, Romeinse vertellingen en Griekse mythen. In die jaren en vele jaren erna verslond ik nieuwe vertalingen en  versies. Toen schreef Marlies Brenters Een vrouw heeft zeven gezichten en kon ik uitvinden op welke godin ik het meeste lijk…

Triple A
Nu ben ik helemaal verkeerd begonnen. Eerst las ik over “de stoere Artemis, de slimme Athena, de beschouwende Hestia, de loyale Hera en de zorgzame Demeter”, om vervolgens de “ontvankelijke Persephone en de sensuele Aphrodite” tot na de test te bewaren. Achterin het boek kun je door twaalf vragen te beantwoorden je archetype vaststellen. Met 52 punten stond Aphrodite bovenaan. Artemis en en Athena volgden, beide met 45 punten. Het vervolg laat zich raden. Ik las het Aphrodite-hoofdstuk aandachtig door.

Ik ben een overspelig monster
En ik zonk in een diepe depressie. ‘Mijn’ godin, en daarmee ondergetekende, blijkt een overspelig monster. Aandachtsgeil en arrogant, kortom: dingen-die-je-niet-wilt-zijn. Onthutst vertelde ik het verhaal aan mijn vriend. Maar volgens mij zat ik meer met dat mogelijke vreemdgaan dan hij. Hij lachtte me uit. Verontrust las ik het boek uit. En de achterflap ook nog eens. Gelukkig sust Denters mij daar: hoewel de lezeres zichzelf vooral in één specifieke godin zal herkennen, zou ze zich niet alleen door haar mogen leiden. Goddank, ik heb nog een eigen keus in dit bovenaardse verhaal.


Denters noemt Marilyn Monroe als een typische Aphrodite-vrouw. Jarenlang hing er een poster van haar boven mijn bed. Wat zegt dat over mij? En: ziet iemand de gelijkenis (ik heb helaas geen standfoto paraat), of ben ik nu arrogant?

Over Marlies Denters
Marlies Denters is niet, zoals mijn vriend meteen moedig beweerde, full of shit. Ik bedoel, ze studeerde Engelse taal- en letterkunde en volgde opleidingen op het gebied van bedrijfskunde en psychologie. Bovendien heeft ze een eigen adviesbureau dat zich richt op persoonlijke ontwikkeling en werkt daarbij met het Jungiaanse gedachtegoed van de archetypen.

Dit is dus wel even iets om over na te denken… Ik houd je op de hoogte van mijn soulsearching.

Een vrouw heeft zeven gezichten
Marlies Denters   
Artemis&co

Wat vond je van deze column? Laat hieronder je reactie achter. Meer van Floor Drees kun je onder andere lezen op Ikki.nl

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Ik ben Aphrodite. Wat nu?’

  1. Ron

    Als je door een testje/boekje ‘in een diepe depressie’ zinkt, dan heb je een heel ander probleem. :-) Misschien denk je dan wel teveel.
    En studies, opleidingen en eigen adviesbureaus zijn nergens garanties voor. (Nog ervan afgezien dat ik archetypes als bullshit zie :-) ).

    En tenslotte; ik loop al een tijdje mee, en heb nog nooit een vrouw gezien die gelijkenis vertoonde met Marylin Monroe.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>