5 do’s en don’ts bij het solliciteren

Foto: rotterdam.werkcafe.nl

Foto: rotterdam.werkcafe.nl

Het is belangrijk dat je je tijdens een sollicitatiegesprek kunt onderscheiden. Door de juiste aanpak te gebruiken kun je de kans op een baan vergroten. Auteur Hanneke van Stigt Thans heeft 5 do’s en don’ts samengesteld met betrekking tot solliciteren en de voorbereiding hiervan.

1. DO

Zorg dat je weet waar je naar op zoek bent: wat voor een baan zoek je? In welke branche? Welke werzaamheden? Wat voor soort organisatie past bij je? Als je dit weet kun je heel gericht naar een baan zoeken. Op deze manier kom je tijdens je sollicitatiegesprek zeker en gemotiveerd over en dit voelt je gesprekspartner ook. Want wie wil er nou geen gemotiveerde werknemer?

DON’T

Reageer niet op twee verschillende functies bij dezelfde werkgever. Een werkgever wil graag iemand die weet wat hij/zij wil en daar zeker van is. Door op twee functies te reageren kan het overkomen dat je niet zo goed weet wat je wil. Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat je beide functies interessant vindt. Laat dan duidelijk merken waarom dat is.

2. DO

Laat aan je vrienden, familie, oud-collega’s, buren, studiegenoten weten dat je op zoek bent naar een baan. Vraag hen om met je mee te kijken en mee te denken. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat ze precies weten waar jij op zoek naar bent. Dus niet zo: ”ik zoek administratief werk”, maar wel zo: “ik zoek fulltime werk als management-assistente”. Door duidelijk een beschrijving te geven, zullen zij het makkelijker onthouden en dus eerder aan jou denken als ze wat zien of horen wat bij jou past.

DON’T

Zorg dat je regelmatig contact houdt met de uitzendbureau’s waar je bij ingeschreven staat, maar bel ze niet elke week. Dit geldt ook voor je vrienden.

3. DO

Zoek online en offline naar vacatures. Gebruik LinkedIn, Facebook en Twitter om in contact te komen. Maak vervolgens het liefst persoonlijk contact: bel of ga een persoonlijk gesprek aan. Schrijf je in bij een aantal uitzendbureau’s en probeer om persoonlijk kennis te maken, dan onthouden ze je beter.

DON’T

Stuur niet zomaar berichten naar mensen die je niet kent. Maak je bericht persoonlijk door aan te geven waarom je graag in contact wil komen en leg uit wat de aanleiding of vraag is.

4. DO

Zorg er voor dat je sollicitatie opvalt, maar laat het aansluiten bij het werk dat je zoekt. Het is niet de bedoeling dat je de plank mis slaat en terwijl je het goed bedoeld.

DON’T

Als je vacature is neergelegd bij een bemiddelingsbureau, ga dan niet de werkgever bellen. Diegene heeft het namelijk niet voor niets bij een bemiddelingsbureau neergelegd en bellen wekt alleen maar irritatie op.

5. DO

De bedoeling van een sollicitatiegesprek is, is dat het een gelijkwaardig gesprek wordt. De werkgever wil jou leren kennen en jij wil de werkgever leren kennen. Als het klikt, het de functie is die je zoekt en jij bent wat de werkgever zoekt, dan is dat mooi! Zo niet, dan is het jouw baan niet. Wees jezelf en probeer de organisatie zo goed mogelijk te leren kennen zodat je voor jezelf kunt bepalen of het iets voor je is of niet.

DON’T

Het werkt niet als je sociaal wenselijke antwoorden geeft, jezelf op de vlakte houdt of probeert te zeggen wat de ander wil horen. Op deze manier krijgt de ander geen reëel beeld van je en kan dus niet bepalen of je in de organisatie past.

Deze lijst is opgesteld aan de hand van het boek Solliciteren voor starters van Hanneke van Stigt Thans.

Bron: NU.nl

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>