Online netwerken: Do’s en don’ts.

Dailymail.co.ukVoor de mensen die hun online profiel, bij bijvoorbeeld Linkedin of Hyves, willen gebruiken om te solliciteren of tenminste opties open te houden voor toekomstige job oppertunities, bij deze een aantal do’s en don’ts.

Update je profiel regelmatig
“Ook wanneer je niet op zoek bent naar een baan, hou je profiel up to date”, zegt Patrice-Anne Rutledge, auteur van “The Truth About Profiting from Social Networking”. “Het hebben van een actueel profiel, kan je helpen je droombaan te lanceren, wanneer je het het minst verwacht.”

Praat niet slecht over je vorige werkgever
Wanneer je weet dat slecht praten over je vorige werkgever slecht is gedurende een sollicitatiegesprek, moet je ook beseffen dat slecht praten over je ex-werkgever ook niet goed staat op je profiel. Geef je toekomstige werkgever niet het idee dat je eventueel ook zijn imago zou kunnen aantasten, wanneer jullie uit elkaar gaan.

Ook wanneer je nog steeds voor de ‘slechte werkgever’ werkt, moet je niet vergeten dat je waarschijnlijk ook in je contract hebt staan dat je vertrouwelijke zaken niet naar buiten mag brengen.

Wees selectief in aansluiting bij groepen
Een van de leuke dingen van netwerksites is dat je je kunt aanmelden voor groepen die de zelfde interesses delen, of hetzelfde gevoel voor humor hebben.  Groepen als “Ik drink meer bier dan water” zijn wellicht hilarisch, leuk, etc, maar laten geen geweldige indruk achter.

“Niemand neemt een advocaat aan, die is aangesloten bij een anarchisten forum”, zegt Patricia Sanchez-Abril, expert op gebied van privacy en netwerksites en tevens professor Business Law aan de University of Miami. “Kies liever voor groepen waaruit je professionele ambities blijken of sociale betrokkenheid, zoals een organisatie voor acquisitie professionals of de liefdadigheidsorganisatie, waarbij je vrijwilligheidwerk hebt verricht.

Heb je een baan en ben je op zoek naar nieuw werk?
Vermeld het niet op je profiel!
Wanneer je baas weet dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, kun je het gerust ook op je profiel vermelden. Wanneer je echter onder de radar op zoek bent, is het beter terughoudend te zijn. Zelfs als je baas niet je online ‘vriend’ is kan het zijn dat de informatie toch op de een of andere manier bij hem/haar terecht komt.

Wees pro-actief en offensief
Wanneer je je netwerksite als instrument wilt gebruiken, bekijk dan direct opnieuw de foto’s die je erop hebt staan, de persoonlijke informatie die je hebt gegeven en alle persoonlijke blogs of sites, waar je naar hebt gelinkt. Het heeft geen zin om te wachten tot je sollicitatiegesprek, om vervolgens daarna je profiel op te ruimen. Waarschijnlijk heeft je potentieel, toekomstige werkgever al op je profiel gekeken.

“Zorg dat je van je Digital Dirt afkomt”, zegt Rutlegde. “Een groot percentage recruiters zal potentiële kandidaten googlen, om te zien wat er over hen te vinden is, zowel de goede als de slechte dingen.”

Vergeet niet dat anderen je vrienden kunnen zien
Wanneer je ervoor gekozen hebt je vriendenlijst privé te houden, hoef je je geen zorgen te maken. Is dat echter niet zo, besef dan dat jouw vrienden de contacten kunnen zien die je hebt gelegd. Zaken die zij met jou delen, delen ze dus wellicht ook met een toekomstige werkgever. Wees dan ook voorzichtig met wie je wanneer bevriend wordt.

Wanneer je bevriend wordt met 5 mensen bij bedrijf X, is dat vaak een teken aan de wand dat je er bezig bent met een sollicitatieprocedure

Tenslotte, besef dus dat je sociaal netwerk profiel vaak al geëvalueerd wordt, nog voor je sollicitatiegesprek. Aangezien je tijdens een sollicitatiegesprek toch het beste voor de dag wil komen, zorg er dan ook voor dat je profiel goed voor de dag komt!

Meer lezen? Edition CNN.com

1 Reacties // Reageer

One thought on “Online netwerken: Do’s en don’ts.

  1. Mam

    Lieve Sjoukje,

    Hoewel mijn visie natuurlijk sterk gekleurd is, allereerst even een vet compliment voor je prachtige weblog, zoals een goede moeder betaamt. Ziet er heel professioneel uit. Heb even lekker zitten rondneuzen.
    Béééééétje jammer, dat ik niet meer tot de doelgroep behoor. Schrale troost: er blijven nog genoeg weblogs/websites over voor de vitale 50 plusser.
    Maar ondanks mijn gevorderde leeftijd vond ik alle wetenswaardigheden heel interessant, zoals dit artikel bijv. Heel handig, al die sollicitatietips in deze wereld vol communicatiemogelijkheden. Erg mooi allemaal, maar iemand is daardoor nu ook veel beter te volgen in zijn/haar privéleven met alle gevolgen van dien.
    De andere artikelen heb ik ook met plezier gelezen. En door de spelletjes e.d. ziet het er verder erg gezellig uit.
    Heel veel suc6 met je weblog!!!!
    Een dikke knuffel,
    je moeder

      /   Reply  / 
  2. Pingback: De top 3: waarom bloggers ontslagen worden | Carriere

  3. Pingback: Linkedinnen is een werkwoord! | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>