Vier vaardigheden om stress op de werkvloer te vermijden

Veel werknemers hebben last van stress op de werkvloer. 41 procent van de werknemers geeft aan dat werkstress als vanzelfsprekend wordt ervaren. 

32 procent van de leidinggevenden erkent het probleem. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken waarover De Telegraaf heeft geschreven.

Volgens psycholoog en stressonderzoeker Robert Epstein is het mogelijk om jezelf vier vaardigheden aan te leren om stress te kunnen vermijden. Robert Epstein zijn standpunt is: stress is nooit goed, we moeten het onder alle omstandigheden voorkomen. Hij is het dus niet eens met de veelgehoorde uitspraak: een beetje stress is goed voor een mens, te veel stress niet. Epstein heeft campagne gevoerd om mensen van zijn standpunt te overtuigen. Hij vindt dat er onderzocht moet worden of we ook goede prestaties kunnen leveren zonder stress.

Risico

Het risico van langdurige stress is dat de weerstand minder wordt en je vatbaarder bent voor ziektes, zoals kanker en diabetes. Ook kan langdurige stress lijden tot burn-outs, depressies en angststoornissen.

Epstein heeft onderzocht aan wat voor soorten stress mensen worden blootgesteld. Vervolgens keek hij hoe ze hiermee omgingen. Daarna onderzocht hij wat het geheim is van mensen met weinig stress. Dit resulteerde in vier vaardigheden.

1. Onderken het risico van stress

Om te beginnen moeten we het risico van stress tijdig onderkennen. Het is belangrijk om stil te staan bij wat er de komende dag, week, maand of jaar gaat gebeuren. Maak schema’s en planningen, vraag hulp van anderen en verdeel taken.

2. Herken de bronnen van stress

Verder is het belangrijk dat we de bronnen tijdig weten te herkennen en te reduceren. Zorg voor een dagindeling waarin afspraken genoeg tijd krijgen en elkaar niet overlappen. Stel prioriteiten en laat de belangrijkste zaken altijd voor gaan. Ook is het belangrijk dat je werkruimte netjes en opgeruimd is. Dit zorgt voor  rust.

3. Buig stressvolle gedachten om

Ontwikkel een eigen manier om stressvolle gedachten en gevoelens om te buigen. Verbied jezelf om dingen te bedenken die niet op feiten gebaseerd zijn. Ook ‘wat als’ en ‘ja maar’ redeneringen moet je zien te vermijden.

4. Ontspan

Creëer tijd om te mediteren, lezen, luisteren naar muziek, film te kijken, wat je maar wil.

Bron: Elsevier.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>