‘Apple buit Chinese werknemers nog steeds uit’

Zou jij 60 uur in de week kunnen werken? Voor de werknemers van Apple in China zit er niets anders op. Tijdens de 12 uur durende werkdag vallen de werknemers vlak naast de machines in slaap. Dat constateerde de BBC na een onderzoek bij de werkmaatschappijen in China.

Undercover

De omroep stuurde een paar journalisten naar de Pegatronfabrieken in China. Daar gingen ze undercover en ontdekten ze een schending van de regels met betrekking tot leeftijd, werkoverleggen en slaapzalen. Ook voldeden de ID-kaarten van de werknemers niet aan de regels.

Examen

De journalisten filmden een examen gezondheid en veiligheid. Bij deze examens schreeuwden de werknemers de antwoorden in koor, zodat falen haast onmogelijk is. Een van de verslaggevers moest 18 dagen achter elkaar werken, ook al had hij een dag vrij gevraagd.

Toeleverancier Foxconn

In 2010 was er ook al kritiek op Apple. Dit maal ging het om toeleverancier Foxconn. Bij Foxconn waren de arbeidsomstandigheden toen ver onder de maat. Zo was de werkdruk te hoog en de lonen te laag. Dit leidde zelfs tot zelfmoorden van werknemers. Foxconn kon toen natuurlijk niet anders dan de arbeidsomstandigheden verbeteren en de lonen verhogen.

Apple zegt zelf ‘diep beledigd‘ te zijn over de uitspraken van de BBC. Naar eigen zeggen doen ze er alles aan om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Bekijk op de website van BBC het filmpje wat de undercover journalisten maakten.

Bron: NRC.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>