10 tips om beter te kunnen presenteren

Heb jij ook last van klamme handjes en rode vlekken in je nek als je moet presenteren? Je bent niet de enige! Zelfs Prins Harry vindt presenteren eng. Daarom is het tijd voor 10 tips om beter te kunnen presenteren. 

Robin Kermode, communicatiedeskundige en acteur, geeft op de website van Management Today een aantal praktische tips. Deze tips moeten de ernstige zenuwen aan het begin van de presentatie wegnemen.

Tip 1: Zoek rust bij een muur

Zoek een rustige plek op en ga met je gezicht naar de muur staan. Zet je handen tegen de muur – op schouderhoogte – en duw hard, alsof je de muur wil wegschuiven. Als je klaar bent ga je weer normaal staan en spreek je hardop. Je zult merken dat je stem nu veel ontspannender klinkt.

Tip 2: Steek je tong uit

Nu je toch al lekker gek bezig bent, kun je net zo goed even je tong uitsteken. Steek je tong zover als je kan uit en probeer nu een liedje of gedichtje hardop uit te spreken. Je keel wordt op deze manier meer geopend en zal je zelfverzekerder klinken.

Tip 3: Adem in én weer uit

Adem rustig in door je neus, neem daar drie tellen voor. Adem weer rustig uit, neem hier ook drie tellen voor. Je hartslag zal hierdoor naar beneden gaan en voorkomt dat je als een straaljager aan je presentatie begint. Herhaal deze oefening drie keer voordat je begint met je presentatie.

Dit waren tips voor de voorbereiding. De volgende tips kun je gebruiken tijdens je presentatie.

Tip 4: Billen aanspannen

Als je je billen of dijbenen aanspant is het onmogelijk om te trillen. Wees niet bang dat iemand dit ziet, de meeste kleding zal het verhullen. Volgens Robin Kermode helpt het om je zelfverzekerd over te laten komen.

Tip 5: Wacht twee seconden voor je begint

Nu moet het gebeuren. Iedereen in de zaal kijkt je met nieuwsgierige ogen aan. Maar wacht twee seconden voordat je begint. Kijk de zaal aan en glimlach. Zo kom je bij iedereen zelfverzekerd over.

Tip 6: Een goed begin is het halve werk

Zorg dat de eerste zin goed in je hoofd zit en dat je gelijk de aandacht van het publiek trekt. Een statement of een persoonlijk verhaal kan goed werken.

Tip 7: Weet wat je handen doen

Om te voorkomen dat je het publiek afleidt, kun je het beste je handen in elkaar laten grijpen voor je buik. Dit komt ontspannen en professioneel over.

Tip 8: Let op je taalgebruik

Houd je presentatie dicht bij jezelf dus ook dicht bij je eigen taalgebruik.

Tip 9: Wees jezelf

Begin niet opeens met grapjes maken die niet grappig zijn. Of met een rollende ‘r’ als je die helemaal niet hebt. Wees gewoon lekker jezelf.

Tip 10: Bereid het einde goed voor

Bedek van te voren goed hoe je wil afsluiten. De afsluiting is hoe mensen je onthouden, dus denk daar goed over na.

Bron: NRC.nl

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>