Citigroup schrapt ruim 50.000 banen

www.boston.comHet aantal vacatures in Nederland mag dan wel stabiel zijn, wereldwijd – met name in de Verenigde Staten – is dat anders gesteld. Vandaag kondigde persbureau Reuters aan dat de Amerikaanse bank Citigroup Inc. van plan is om begin volgend jaar 52.000 banen te schrappen. De bank doet dit in een poging om zichzelf – als nummer 2 bank in Amerika – (weer) 'economisch fit' te krijgen en te vechten tegen de oplopende schulden en economische instabiliteit wereldwijd. Citigroup is een van de grootste slachtoffers van de financiële crisis. De bank staat al vier kwartalen op rij diep in het rood.

De bezuinigingen die aangekondigd zijn door topman Vikram Pandit hebben invloed op 15 procent van Citigroup's personeelsbestand, bovenop de 23.000 banen die al geëlimineerd werden tussen januari en september. Citigroup wil hiermee 20 procent besparen op haar uitgaven. "De bezuinigingen zullen wereldwijd veel diverse regio's en sectoren raken, inlcusief retail- en investeerdersbanken", aldus een betrokkene. "Ongeveer de helft van de beznuinigingen zal uitgevoerd worden door het schrappen van banen, de rest zal moeten komen van verkoop van divisies, zoals de Duitse retail banking business."

Kritiekwww.bloomberg.com
Pandit werd in december vorig jaar aangesteld als bestuursvoorzitter. Sindsdien heeft hij veel kritiek van investeerders en anderen over zich heen gehad, omdat hij niet in staat was winst te boeken. De bank heeft $20.3 dollar verloren in het afgelopen jaar en sommige analisten verwachten niet dat de bank winst zal boeken voor 2010. "Als de economie blijft verzwakken, zullen ze alleen maar grotere verliezen leiden", aldus Michael Holland, oprichter van Money Manager Holland & Co in New York. "Bezuinigingen zullen zorgen dat de verliezen minder zijn, maar zijn op geen enkele manier garantie voor winstgevendheid." Bij Citigroup werken momenteel wereldwijd zo'n 350.000 mensen.

Bron: Guardian.co.uk

Lees ook:
- Onzeker management doet het beter (in de bankwereld)
- Boekentip: als de dollar valt
- Willem Middelkoop: "We zitten in een meltdown"
- Mediatip – Documentaire: de dag dat de dollar valt
- "In 2012 zal Amerika een onderontwikkelt land zijn"

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Citigroup schrapt ruim 50.000 banen

  1. Janine Dijkstra

    Bezuinigingen. Pff daar ben ik het sowiezo niet mee eens. Dit gaat vaak ten koste van mensen. Ook in dit geval is dat dus zo. Waarom is er geen andere manier te bedenken om er weer bovenop te komen? Banen schrappen, ja hoor dat is een oplossing! Op de 1 of andere manier is er iets misgegaan met Citigroup, dan moeten ze dat zelf maar weer recht zien te krijgen, en niet dat mensen eronder lijden. Dan maar failiet!

      /   Reply  / 
  2. Sjoukje Dijkstra

    Hoi Janine, denk dat veel mensen (zeker de mensen die ontslagen worden) dit niet leuk vinden. Alhoewel ontslagen soms wel nodig zijn natuurlijk. Het is toch beter dat een paar mensen hun baan kwijt raken, dan alle mensen in het bedrijf (wat dus gebeurt als zo’n bedrijf failliet gaat). Gelukkg zijn er ook steeds meer bedrijven die bezuinigigen op een andere manier doorvoeren. Althans, dat blijkt uit onderzoek. (Lees maar es: Liever besparen dan ontslaan (copy-past link –> http://carriere.blog.nl/actualiteit-wereldwijd/2008/11/19/kosten-besparen-in-plaats-van-banen-schrappen)

    Of bedrijven sturen hun personeel gewoon verplicht op vakantie. Dat kan natuurlijk ook ;-)

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Obama wil 2,5 miljoen banen creëren | Carriere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>